HOME     SENIOREN     EXTERN     COMPETITIE 2006-2007   BOTWINNIK 1
UITSLAGEN RONDE 6

03-03-2007 Paul Keres 3 - Tal/DCG 1 4 - 4
03-03-2007 De Waagtoren 1 - DBC 1 5 - 3
03-03-2007 BSG 2 - Botwinnik 1 3 - 5
03-03-2007 De Eenhoorn 2 - Max Euwe 3 3½ - 4½
03-03-2007 Kennemer Comb. 2 - VAS 2 3½ - 4½


BSG 2 - BOTWINNIK 1

bord 1 T. de Ruiter - Jan Willem Duijzer 0 - 1
bord 2 C. Kooyman - Stefan Buchly ½ - ½
bord 3 B. Kieboom - Caspar Ebben 1 - 0
bord 4 Lars Ootes - John Pouwels ½ - ½
bord 5 Jesper de Groote - Lourens Smaal ½ - ½
bord 6 T. Slisser - Rinze Mulders 0 - 1
bord 7 Lennart Ootes - Ruben s'Jacob ½ - ½
bord 8 B. Balke - Roger Meng 0 - 1


ROGER MENG JONGSTE WINNAAR IN KNSB OOIT
Doordat Arthur Pijpers aan een buitenlands toernooi bezig is, hadden we Ro-
ger Meng als invaller voor de wedstrijd tegen het Bussums Schaakgenoot-
schap. Roger speelde zelfverzekerd en goed en wist vrij overtuigend te win-
nen.

Tot nog toe stond de uitstekende Wouter Spoelman op de eerste plaats van de jongste winnaar in de KNSB ooit. Hij was toen 10 jaar, 7 maanden en 1 dag. Roger neemt nu deze eerste plaats over. Hij was gisteren 10 jaar, 5 maanden en 22 dagen jong. Met zijn overwinning zorgde Roger voor een voorsprong van 1½ - ½ voor Botwinnik.

Eerder had Lourens Smaal al voor een remise gezorgd. Hij wilde zijn score opvijzelen, maar voor een overwinning moet de tegenstander ook meewer-ken, of er moet risico genomen worden. Risico levert echter ook een kans om te verliezen en de tegenstander werkte ook niet vrijwillig mee. Dus schoof Lourens de boel professioneel dicht en remise was onontkoombaar.

BSG trok de stand weer recht, door Caspar Ebben. Die had een uur gen-
vesteerd voor het doorrekenen van allerlei offercombinaties, waar hij ver-
volgens zelf heel verstandig niet op in ging. Vervolgens kwam hij eigenlijk wel goed te staan, toen hij pardoes een kwaliteit wegblunderde. Hij speelde nog door, maar dat was kansloos.

Niet lang daarna zorgde Rinze Mulders weer voor een voorsprong. Hij liet een witte pion zeer gevaarlijk opstomen en leek in de problemen te komen. Hij had het zelf echter beter gezien, want na het oplossen van de problemen werd de pion gewoon opgepeuzeld. Daarna startte hij zelf een niet te stuiten koningsaanval en was het over en uit.

Toch zag het er op dat moment niet vreselijk rooskleurig uit. Een kleine inventarisatie leverde op dat Jan Willem Duijzer op bord 1 weliswaar een pion voor stond, maar Stefan Buchly op bord 2 stond 2 pionnen achter en John Pouwels (bord 4) en andere invaller Ruben s'Jacob (bord 7) stonden beiden een pion achter. Dat leek dus iets in de buurt van 4 - 4 te eindigen. Maar, zoals de teamleider van BSG later aangaf, BSG liet op de belangrijke momenten alle kwartjes naar de tegenstander rollen.

Stefan Buchly mocht in zijn eigen tijdnood, 10 zetten in 40 seconden, terwijl de tegenstander nog meer dan 5 minuten had, al zijn verloren pionnen weer ophalen. Sterker nog, hij mocht mat in 1 geven, maar dat werd onder druk van de klok gemist. Remise was het uiteindelijke resultaat.

Ook John Pouwels voegde een remise toe. Na gevlucht te zijn in een dame eindspel met een pion minder werd een race gestart waarbij beide spelers een tweede dame gingen halen. Eén dame werd geruild en weer startte een pionrace. Daarmee kwam de koning van de tegenstander kaal te staan en kon John met de dame eeuwig schaak gegeven. Ook hier dus een redding naar remise.

Bij Jan Willem echter stond ook een dame eindspel op het bord, waarbij Jan Willem een pion meer had. Waar de Botwinnikers mindere stellingen dus naar remise brachten, lukte dat de BSG-er niet. Jan Willem wist juist een tweede pion te veroveren, een vrijpion te creëren en gedecideerd te winnen. De matchpunten werden daarmee binnen.

Ruben s'Jacob was toen nog bezig, ook in een eindspel met een pion minder. Dat werd langzamerhand steeds meer uitgedund qua materiaal. Uiteindelijk wist Ruben, ten koste van opoffering van zijn laatste stuk, alle pionnen van de tegenstander op te peuzelen. Weliswaar hield die daarmee een loper over, maar dat is te weinig materiaal om mat te zetten. Ook hier dus een narrow escape naar remise.

En daarmee een toch nog vrij ruime overwinning van 5 - 3. Botwinnik houdt hiermee nog zicht op het kampioenschap in deze klasse. Voor BSG 2 is het doek bijna al gevallen.

John Pouwels

KNSB KLASSE 3D
Ronde 1  
Ronde 2  
Ronde 3  
Ronde 4  
Ronde 5  
Ronde 6
Ronde 7  
Ronde 8  
Ronde 9  

Eindstand