HOME     SENIOREN     EXTERN     COMPETITIE 2006-2007   BOTWINNIK 1
UITSLAGEN RONDE 4





16-12-2006 DBC 1 - Tal/DCG 1 2½ - 5½
16-12-2006 Paul Keres 3 - Botwinnik 1 3 - 5
16-12-2006 De Waagtoren 1 - Max Euwe 3 5½ - 2½
16-12-2006 BSG 2 - VAS 2 3 - 5
16-12-2006 De Eenhoorn 2 - Kennemer Comb. 2 3½ - 4½


PAUL KERES 3 - BOTWINNIK 1





bord 1 E. van Heel - Eugène Verwiel 1 - 0
bord 2 M. Bouwhuis - Stefan Buchly 0 - 1
bord 3 G. Smit - Jan Willem Duijzer 0 - 1
bord 4 J. Teuben - John Pouwels 0 - 1
bord 5 L. van Houwelingen - Arthur Pijpers ½ - ½
bord 6 R. Dijksterhuis - Caspar Ebben 0 - 1
bord 7 G. Hageman - Lourens Smaal 1 - 0
bord 8 M. Uildriks - Rinze Mulders ½ - ½


BOTWINNIK WINT VAN PAUL KERES
Het is voor het eerst dat teams van Paul Keres en Botwinnik, clubs die beide ruim 25 jaar bestaan, elkaar ontmoeten. Voor mij als speler van Botwinnik is dit een leuk moment, omdat ik van 1980 tot 1982 twee seizoenen voor Paul Keres speelde, voordat ik gedurende langere tijd met schaken stopte.

In de jaren 80 was Paul Keres voor een schakende student in Utrecht de eni-
ge optie. Schaakvereniging Utrecht, hoe sterk ook, was een vereniging voor oudere mensen. Ik herinner me nog goed dat ik als 18-jarige student opkeek tegen de schaakmatadoren van Paul Keres, macho's als Anton van der Weij - op het schaakbord en daarbuiten - en vreemde vogels als Anton Rosmuller. Op mijn eerste clubavond, op 9 september 1980, speelde ik tegen Hans Groffen, inmiddels een bekende naam in de Nederlandse schaakwereld, en de periode daarna ontmoette ik veel spelers die ook op dit moment nog ac-
tief zijn in het Utrechtse schaakleven.

Gedurende mijn eerste seizoen bij Paul Keres werd ik nog nauwelijks afge-
leid door studie of door vriendinnen. Ook dronk ik in die tijd nauwelijks alcohol, zodat ik me geconcentreerd en fit naar de top van de vereniging kon schaken. Ik speelde lange vechtpartijen met afgebroken stellingen; ondoor-
grondelijke eindspelen waar ik me op mijn studentenkamer - zonder televisie of computer - uren over boog en van genoot.

In juni 1981 mocht ik een heuse 'match' voor het clubkampioenschap spelen tegen Evert-Jan Stigter, een scherpe speler aan wie ik best gewaagd was (vond ik zelf), maar van wie ik kansloos verloor. Hij was een leuke tegen-
stander, die respect toonde als hij verloor en zijn overwinningen relativeer-
de.

Ik weet nog goed dat ik de laatste matchpartij bij hem thuis speelde. Hij woonde ergens in een kleine zijstraat van de Amsterdamse straatweg, vlakbij het spoor; een multiculturele buurt, maar zonder de gezelligheid van de Kanaalstraat. Ik moest winnen en nam alle risico's, waarna hij met een verontschuldigend gebaar won.

Ik heb goede herinneringen aan die tijd. Evert-Jan, twee jaar ouder dan ik, overleed een half jaar daarna, in december 1981 of januari 1982, dat weet ik niet precies meer, maar ik vind het mooi dat hij nu, 25 jaar later, nog steeds in de 'hall of fame' van Paul Keres staat (www.paulkeres.nl) en ik hoop dat zijn naam daar nog heel lang zal blijven staan.

Paul Keres is uitgegroeid tot een open vereniging met leden zo tussen de 18 en 50 jaar oud, schat ik. Botwinnik heeft ten opzichte van Paul Keres een bijna complementaire samenstelling: het zwaartepunt van deze vereniging ligt bij de jeugd onder de 18 jaar en bij de ouderen, al is de middengroep natuurlijk ook vertegenwoordigd.

Paul Keres is een heel stuk sterker, niet voor niets speelt het derde tegen Botwinnik 1. Ik vind het opvallend dat Paul Keres er als vereniging van pure amateurs in geslaagd is om zich al een groot aantal jaren in de Nederlandse 'subtop' te handhaven. Het eerste van Paul Keres speelde zowel in de begin-
jaren als de laatste jaren in de eerste klasse van de KNSB en is daar maar incidenteel uit teruggezakt.

De vereniging is over de volle breedte sterk; vrijwel alle spelers hebben een ratingniveau hoger dan 1800. Botwinnik is een echte 'dorpsvereniging', met een grote, actieve jeugdafdeling met spelers die bij de Nederlandse top horen en met een gemêleerd seniorenbestand, onder wie een groot aantal spelers met een ratingniveau lager dan 1800.


Paul Keres 3 tegen Botwinnik 1 dus. Laten we maar beginnen. Kopman Eugè-
ne Verwiel neemt het op tegen Paul Keres-veteraan Evert van Heel. Beide spelers nemen veel tijd voor hun 'onregelmatige' opening. Eugène krijgt een overwegende stelling, maar ik had hem moeten waarschuwen voor Van Heel's verdedigende kwaliteiten. In de tijdnoodfase verschalkt deze Verwiel.

Stefan Buchly krijgt alle kansen om te laten zien dat "de leeuw" een betere opening is dan menigeen denkt. Stefan straft de sjablone-achtige witte aan-
pak af, wint een pion met behoud van initiatief en zet zijn tegenstander in diens tijdnood mat.

Op het derde bord neem ik het op tegen Gabriël Smit. In een tweepaarden-
spel zijn we al snel op onszelf aangewezen. Ik krijg de overhand, maar ver-
trouw de stelling niet helemaal. Met een pion op e6 bezorg ik mijn tegenstan-
der echter zoveel hoofdbrekens dat hij in de tijdnoodfase materiaal geeft en direct daarna capituleert.

Op bord vier wint John Pouwels gemakkelijk van een in allerijl opgetrom-
melde invaller, die met een flinke tijdsachterstand moet beginnen en ook al snel kleine stellingsproblemen heeft. Die groeien hem boven het hoofd. Dat betekent 3 - 1 op de eerste vier borden!

Arthur Pijpers op bord 5 speelt een agressieve variant van de Draak. Na een spannende, creatieve strijd met wisselende kansen moet hij genoegen ne-
men met eeuwig schaak.

Het spektakelstuk van de dag levert Casper Ebben. In een versie van het Russisch die meer lijkt op Russische roulette jaagt zijn tegenstander na een paardoffer op f7 de koning van Carper via e6, d6, c6 en b6 naar a7 en uiteindelijk b8! Uit de analyse blijkt dat hij ergens onderweg de winst mist, maar zoals het gaat wint Casper.

Lourens Smaal komt met een gedrukte stelling uit de opening en overleeft de strijd niet. Rinze Mulders vecht in een Draak voor wat hij waard is en dat is deze wedstrijd een solide remise.

Winst voor Botwinnik: 5 - 3. De doelstelling - handhaven - is voor de winterstop al zo goed als bereikt. Nu kijken wat er nog meer in het vat zit!

Jan Willem Duijzer

KNSB KLASSE 3D
Ronde 1  
Ronde 2  
Ronde 3  
Ronde 4
Ronde 5  
Ronde 6  
Ronde 7  
Ronde 8  
Ronde 9  

Eindstand