HOME     BO ZOETERMEER SCHOOLTEAMS     1997
DE BUUT UIT NOORDHOVE KAMPIOEN ZOETERMEER (04-01-1997)
Het zeventiende schaakkampioenschap voor teams van basisscholen is dit jaar gewonnen door De Buut uit de wijk Noordhove. De Buut wist in de spannenste finale sinds vele jaren op de valreep de hoogste prijs weg te kapen voor de neus van Wilhelmina en Beatrix.
Er deden 35 teams mee. De zeven hoogstgeplaatste teams gaan meedoen aan de kampioenschappen van de Haagse regio.

In de eerste vijf ronden van dit Zoetermeerse schaakkampioenschap voor basisscholen gaf de Meester Verwersschool de toon aan. De Beatrixschool zat van meet af aan Verwers op de hielen. In ronde zes versloeg Beatrix Verwers en nam de leiding over. Het verschil met de achtervolgens Wilhelmina, De Buut, Palet en Spelevaert was echter steeds gering.

In ronde zeven klom Beatrix 2 verrassend naar de tweede plaats en moest dat in ronde acht prompt bekopen met een nederlaag tegen Beatrix 1. Na ronde acht ging Beatrix aan de leiding, voor De Buut en Wilhelmina.
Bij winst of gelijkspel in de laatste ronde was Beatrix kampioen. Bij winst van Wilhelmina op Beatrix zouden beide teams gelijk komen en zouden de bordpunten moeten beslissen. Als Wilhelmina won en De Buut won ook, dan zou De Buut aan het langste eind trekken.

En dat laatste gebeurde ook in een dramatische finale. Wilhelmina won met 2½ - 1½ van Beatrix. Daardoor kwamen deze teams gelijk in matchpunten en ook in bordpunten. De computer moest eraan te pas komen om uit te rekenen dat Wilhelmina gemiddeld iets moeilijker tegenstanders had gehad dan Beatrix, zodat Wilhelmina op kop kwam. De Buut moest tegen Spele-
vaert en moest winnen voor de titel. Na een 1 - 1 tussenstand wist De Buut in de laatste minuten beide partijen die overbleven te winnen. Eindstand dus 3 - 1 en de titel voor De Buut.

Voor alle spelers van De Buut was er een beker: Patrick Groenendijk, David Ong, Jos Verhagen en Yuri Wouda. De matadoren bij Wilhelmina waren Rick Zwart, Thomas Trommel, Peter Thoutenhoofd en Peter Minnema. Het team van Beatrix bestond uit Yde van Deutekom, Pieter Docter, Auke van Deutekom en Robin Stahlie. Alle deelnemers ontvingen een vaantje.
Het team De Buut 2 won de meisjesprijs die elk jaar wordt uitgereikt aan het team met uitsluitend meisjes dat het hoogst eindigt. De Buut 2 werd tiende in het eindklassement.


SCHOOLTEAMS 1997
Eindstand  
Verslag

INDIVIDUEEL 1997
BO groep 3-5  
BO groep 6  
BO groep 7  
BO groep 8  
Verslag