HOME     BO ZOETERMEER INDIVIDUEEL     1997
YDE VAN DEUTEKOM KAMPIOEN SCHAKEN BIJ SCHOLIEREN (11-01-1997)
Op de Zoetermeerse kampioenschappen voor basisscholen is Yde van Deu-
tekom van de Beatrixschool kampioen geworden van Zoetermeer. Hij won de wedstrijd van de schakers van de groepen 8 van de diverse scholen.

Het toernooi leverde een individuele winnaar per schoolsgroep op. Een week eerder werden al teamkapioenschappen gehouden, die werden gewonnen door De Buut uit Noordhove. De wedstrijden werden gehouden in het Pallas-college.

De tweede dag van de schaakwedstrijden voor Zoetermeerse basisscholen werd opnieuw georganiseerd door de Zoetermeerse schaakverenigingen Botwinnik en Promotie. In het Pallas-college, dat al vele jaren de school beschikbaar stelt om deze wedstrijden te houden, stonden dit keer de individuele kampipoenschappen centraal. Deze werden gehouden per schoolgroep.

De schoolgroepen 3 en 4 waren samengebracht in een groep van twaalf deelnemers. Yntse van de Tol van De Schanskorf en Erwin Guyt van Willem de Zwijger gingen na tien ronden samen aan kop met 10 uit 10. In de laatste ronde speelden ze tegen elkaar. Yntse won daarin verrassend gemakkelijk en werd dus met de volle score kampioen in deze groep. Erwin werd tweede en Stefan van Heukelum van De schanskorf derde.

De 22 deelnemers uit de schoolgroepen 5 bevatten een sterke groep scha-
kers van de Beatrixschool. Toch moesten zij het hoofd buigen voor Pauline van Nies van De Elzenhoek, die kampipoen werd met 7½ uit 9. Hierachter eindigden met 7 uit 9 drie Beatrixspelers, die op weerstandspunten werden geklasseerd. Kirsten van Deutekom werd tweede, Auke van Deutekom derde en Caspar Ebben vierde. In deze groep dus twee meisjes aan kop!

In groep 6 met maar liefst 35 deelnemers ging de strijd tussen Sanne van Diepen van de Meester Verwersschool en Robin Swarts en Mitchel van Zaanen van 't Schrijverke. Sanne en Robin eindigden na verbeten strijd gelijk met 8 uit 9, zodat de weerstandspunten de doorslag moesten geven. Hierop won Robin met minuscuul verschil en werd dus kampioen van de schoolgroepen 6. Sanne werd tweede en Mitchel werd met 7½ uit 9 derde.

In groep 7 werd Michel de Regt van De Spelevaert in een veld van 21 deelnemers overtuigend kampioen met 8 uit 9 en had daarmee een vol punt voorsprong op Timo Leenman van de Mauritsschool, die met 7 uit 9 tweede werd. Derde werd Thomas Trommel van de Wilhelminaschool met 6½ uit 9.

De toppers van de basisscholen speelden in groep 8. Het was natuurlijk geen verrassing dat de strijd hier ging tussen de topsplelers van de teams van De Buut, Wilhelmina en Beatrix. Deze scholen maakten immers de dienst uit. Over de kampioen kon geen misverstand ontstaan. Yde van Deutekom van de Beatrix liet alle 24 deelnemers zijn hielen zien en eindigde met maar liefst 8 uit 9 op de eerste plaats en werd dus kampioen van Zoetermeer. Anderhalve punt achter Yde eindige met 6½ uit 9 een trio op de gedeeld tweede plaats. Het eindklassement werd hier dus op weerstandspunten bepaald. Rik de Zwart van Wilhelmina werd tweede, David Ong van De Buut derde en Jos Verhaegen van De Buut vierde.

De drie besten uit elke groep ontvingen een mooie beker voor hun prestatie en verder was er de traditionele loterij, waarin dit jaar bijna 50 prijzen werden verloot onder alle deelnemende kinderen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een finaciële bijdrage van Greg & Baud Productions, die theater- en andere culturele manifestaties produceert.


INDIVIDUEEL 1997
BO groep 3-5  
BO groep 6  
BO groep 7  
BO groep 8  
Verslag

SCHOOLTEAMS 1997
Eindstand  
Verslag