HOME     SCHAAKRECHT     SCHAAKRECHTSVRAGEN     VRAAG 01-07-2005
EEN BEWEERDELIJK KENNELIJK GEBREKKIGE KLOK
Bij deze vraag hoort het artikel 'een kennelijk gebrekkige klok'.
Lees verder  


Charles van der Ven uit Voorschoten heeft mij de volgende situatie gemaild.

In mei van dit jaar gaat in de Leidse schaakbond een wedstrijd om het kampioenschap. Een deelnemer, Charles van der Ven, is al klaar met zijn partij en loopt wat rond. Hij ziet dat de stelling van een teamgenoot, die zwart heeft, min of meer in evenwicht is. Maar, terwijl de zwartspeler nog twee of drie minuten bedenktijd heeft en over zijn 35e zet - de laatste voor de tussentijdse tijdscontrole - nadenkt, ziet Charles dat de witspeler door zijn vlag is. Charles attendeert de scheidsrechter erop dat hij moet ingrijpen.

De scheidsrechter is geneigd Charles gelijk te geven. Omdat hij aarzelt, ontstaat er commotie. De scheidsrechter zet de klokken stil. Het team van de witspeler voert koortsachtig overleg. De witspeler stelt dat hij zijn 35e zet binnen de tijdslimiet heeft gedaan. Toen hij de klok van de tegenstander in beweging bracht, gaf zijn eigen klok nog elf seconden aan. 'Dat wist hij zeker en de hendel moest zijn teruggesprongen.'

Charles zegt dat dat niets uitmaakt, nu hij geconstateerd heeft dat de 35 zetten niet binnen de voorgeschreven tijd zijn voltooid. Hij oppert dat de witspeler wellicht zijn klok niet goed heeft ingedrukt. Hij vraagt de scheids-
rechter ten overvloede de klok te controleren. Dat doet deze en hij constateert dat die 'gewoon goed werkt'.

De scheidsrechter weet zich niet goed raad met de situatie die voor zijn club vervelend is. Hij overlegt met teamgenoten van wie er één weet te stellen dat er sprake is van een 'kennelijk ondeugdelijke klok' en verwijst naar een beslissing van de competitieleider van de KNSB in de zaak Stukkenjagers - Eindhoven. Volgens hem werd in die zaak besloten dat doorgespeeld moet worden met de tijd die men had op het moment dat de klok kapot ging. Het bezwaar dat de klok nu wel werkt, 'is niet van belang nu dat kennelijk op de 35e zet niet het geval was'.

De scheidsrechter beslist dat doorgespeeld moet worden en zet de klok van de witspeler op elf seconden voor de fatale bedenktijd. Voor de ondervon-
den afleiding ontvangt de zwartspeler één extra minuut extra bedenktijd.


Schaakrechtsvragen

Vraag 1
Wat gebeurt er indien een speler zijn 35e zet doet, vervolgens vergeet de klok in te drukken, en door zijn vlag gaat?

Vraag 2
Wat had u beslist?

Vraag 3
Waarom ontvangt wit geen extra bedenktijd?


Geef uw mening

Laat het ons weten. Iedereen kan meedoen, ook de ouders/verzorgers van jeugdspelers, en bezoekers van de website van Botwinnik.

Uw reacties - indien u dat aangeeft geanonimiseerd - worden zoveel moge-
lijk verwerkt in een artikel dat in augustus op deze pagina wordt geplaatst.
Neem de uitdaging aan! Stuur uw oplossing vóór 31-07-2005 aan de auteur.
mailPieter de Groot


Dien een vraag in

Heeft u een scheidsrechterlijke kwestie die u wilt zien als schaakrechtsvraag van de maand, mail deze naar Pieter de Groot.
mailPieter de Groot


© 2005  Pieter de Groot

top  

vorig artikel schaakrechtVORIGE | VOLGENDEvolgend artikel schaakrecht
ANTWOORD
Hier komt medio augustus 2005 het artikel van Pieter de Groot, waarin uw reacties zijn verwerkt.


EXTRA ARTIKEL
Op deze website staat een omvangrijk artikel over 'een kennelijk defecte klok'.

Lees verder  

WILT U REAGEREN?
Pieter de Groot stelt een inhoudelijk reactie op de schaakrechtsvraag zeer op prijs. Neem de uitdaging aan. Let op! Iedereen kan meedoen.

mailPieter de Groot