HOME     SCHAAKRECHT     SCHAAKRECHTSVRAGEN     VRAAG 01-06-2005
BRUTALEN HEBBEN DE HALVE WERELD
Op de laatste zaterdag van augustus organiseert Botwinnik het beroemde Botwinnik Rapidtoernooi. Dit jaar gebeurt dat voor de 21e keer.

Zoals bekend is er op een Rapidtoernooi altijd wel een schaakrechtspro-
bleem. Neem bijvoorbeeld dat van Günther van den Bergh uit Zuid-Afrika, die het volgende heeft meegemaakt.


Tijdens een rapidpartij, 20 minuten per persoon per partij, zijn beide spelers in tijdnood. De scheidsrechter, die aan de andere kant van zaal is, ziet dat bij die spelers problemen rijzen. Hij gaat er onmiddellijk naar toe. De klok staat zo geplaatst dat de scheidsrechter van zijn kant de voorzijde niet kan zien.

Als hij het bord bereikt, stopt B de klok (on his time/on his move) en claimt remise op grond van artikel 10.2. Terwijl hij de klok stilzet, houdt B boven-
dien zijn hand voor de voorzijde, zodat de tijden niet te zien zijn.
Dan spreekt A plotseling - eigenlijk schreeuwt hij - dat de stelling niet remise is en brengt de klok weer in beweging. De scheidsrechter zet onmiddellijk beide klokken stil.

Nu ziet speler A dat de vlag van B is gevallen en claimt de winst wegens tijdsoverschrijding. Bovendien voert hij aan dat B opzettelijk zijn hand voor de voorzijde van de klok heeft gehouden om zo te voorkomen dat gezien wordt dat de vlag is gevallen. Op dat moment schreeuwen beide spelers naar elkaar en terwijl dit zo doorgaat verzamelen steeds meer omstanders zich rond het bord. Beide spelers gaan staan. De scheidsrechter weet zeker dat ze elkaar gaan slaan.

Na veel overredingskracht slaagt de scheidsrechter erin beide spelers te kalmeren. Hij geeft hen beiden een waarschuwing wegens slecht gedrag. Voorts verklaart hij dat hij verder geen ongepast gedrag meer accepteert en als dat wel gebeurt hij niet zal aarzelen hen beiden van het toernooi te verwijderen.

De scheidsrechter verklaart de partij remise, omdat er geen bewijs is dat de vlag van B is gevallen, nu speler B de klok weer in beweging bracht waar-
door de vlag van B kan zijn gevallen. Beide spelers aanvaarden zijn beslissing.

'Maar, is deze beslissing juist?' vraagt Günther.


Gijssen: 'Deze situatie is tamelijk grappig. In dit soort situaties is het erg moeilijk de FIDE-regels toe te passen. Naar mijn mening heeft u blijk gegeven van een uitstekende beoordeling. Ik ben ervan overtuigd dat er veel scheidsrechters zijn die het niet met me eens zijn, maar ik blijf bij mijn mening: een uitstekende beslissing, Gijssen, november 2000, 'Rules, Rules, Rules'.

Wat voor antwoord zou u geven aan Günther van den Bergh?


Geef uw mening

Laat het ons weten. Iedereen kan meedoen, ook de ouders/verzorgers van jeugdspelers, en bezoekers van de website van Botwinnik.

Uw reacties - indien u dat aangeeft geanonimiseerd - worden zoveel moge-
lijk verwerkt in een artikel dat in juli op deze pagina wordt geplaatst.
Neem de uitdaging aan! Stuur uw oplossing vóór 30-06-2005 aan de auteur.
mailPieter de Groot


© 2005  Pieter de Groot

top  

vorig artikel schaakrechtVORIGE | VOLGENDEvolgend artikel schaakrecht
ANTWOORD
Hier komt medio juli 2005 het artikel van Pieter de Groot, waarin uw reacties zijn verwerkt.

WILT U REAGEREN?
Pieter de Groot stelt een inhoudelijk reactie op de schaakrechtsvraag zeer op prijs. Neem de uitdaging aan. Let op! Iedereen kan meedoen.

mailPieter de Groot


schaakrechtrubriek Geurt Gijssen op ChessCafe.com

BOTWINNIK RAPID 2005
Op zaterdag 27-08-2005 wordt in Zoetermeer de 21e editie van het Botwin-
nik Rapidtoernooi gehou-
den. Ook voor de jeugd!

Lees verder