HOME     SCHAAKRECHT     SCHAAKRECHTSVRAGEN     VRAAG 01-01-2005
HET VEGEN VAN STUKKEN VAN DE TAFEL. OF HET MATPOTENTIEEL
Inleiding

Speler A heeft nog één minuut bedenktijd, speler B nog vijf seconden.
Vanaf het moment waarop beide spelers in de laatste tijdnoodfase zijn en op grond van artikel 8.5 van de FIDE-regels niet hebben hoeven te noteren, zijn er ongeveer dertig zetten gedaan.

Als de tijd voor B er bijna op zit, veegt hij onmiddellijk de stukken van het bord en verklaart dat het remise is.

Volgens een omstander - Lu A. Tahmaszyan uit Amerika - heeft speler A matpotentieel in de zin van artikel 6.10 van de FIDE-regels. Daardoor kan het volgens hem geen remise zijn. Maar omdat de spelers de laatste dertig zetten niet hebben genoteerd en ook de scheidsrechter dat niet heeft gedaan en deze zelfs niet heeft toegekeken, kan de scheidsrechter de verloren gegane stelling niet beoordelen.

De vragen van de omstanders zijn:
a. Wat moet de scheidsrechter beslissen?
b. Kan speler A bezwaar maken tegen het gedrag van B?


Gijssen motiveert kort en meent dat de scheidsrechter de partij voor B verloren moet verklaren: 'Als deze praktijk wordt aanvaard, kan elke speler die verloren staat zo handelen.' Vergelijk: 'Swiss Master for Windows is Available!', juli 2004 www.chesscafe.com  


Toch begrijp ik het niet helemaal. Want het gevaar dat Gijssen signaleert kan zich niet voordoen, omdat op grond van artikel 8.5 de scheidsrechter dan wel zijn assistent de dertig zetten had moeten noteren. Nu de spelers bovendien weinig tijd hadden had de scheidsrechter op grond van artikel 13.3 de partij in het oog moeten houden. Wat is erger: een speler die zich niet volgens de regels gedraagt, of een scheidsrechter die zijn dwingend rechterlijke taak verzaakt?

Als een scheidsrechter zelf ernstig faalt, kan hij dan nog wel objectief oordelen? Had hij zich moeten onthouden van een oordeel, en een andere scheidsrechter moeten vragen te oordelen (=verschonen)?


Vragen

a. Wat is de juiste motivering voor de scheidsrechter?
b. Kan speler A bezwaar maken tegen het gedrag van B?


Geef uw mening

Laat het ons weten. Iedereen kan meedoen, ook de ouders/verzorgers van jeugdspelers, en bezoekers van de website van Botwinnik.

Uw reacties - indien u dat aangeeft geanonimiseerd - worden zoveel moge-
lijk verwerkt in een artikel dat in januari op deze pagina wordt geplaatst.
Neem de uitdaging aan! Stuur uw oplossing vóór 31-01-2005 aan de auteur.
mailPieter de Groot


© 2005  Pieter de Groot

top  

vorig artikel schaakrechtVORIGE | VOLGENDEvolgend artikel schaakrecht
ANTWOORD
Zie het artikel 'Drama-
tische voorvallen in Amerika, deel 3' voor het antwoord.

Lees verder  

WILT U REAGEREN?
Pieter de Groot stelt een inhoudelijk reactie op de schaakrechtsvraag zeer op prijs. Neem de uitdaging aan. Let op! Iedereen kan meedoen.

mailPieter de Groot

schaakrechtrubriek Geurt Gijssen op ChessCafe.com