HOME     SCHAAKRECHT     SCHAAKRECHTSVRAGEN     VRAAG 01-11-2004
DE DAME MET HET LAAG HANGENDE DECOLLETÉ / MAGNUS CARLSEN
Het laaghangende decolleté

Deze foto van een knappe jongedame is geplaatst op verschillende websites. De foto is vermoedelijk genomen in Griekenland in 2003. Op de website van Promotie staat bij het nieuws van 1 oktober 2004 dat op het Island of Man in de zomer van 2004 de Promotiespeler Bannink van deze jongedame een schaakpartij heeft gewonnen.

De dame is de beroemde WGM/IM Almira Skripchenko, geboren in Moldavië, woonachtig in Parijs en getrouwd met Joël Lautier. Ze is winnaar van het internationaal vrouwen superschaaktoernooi 2004 gehouden in Krasno-
turjinsk Noord Oeral. Zie North Urals Cup 2004  

Zij behoort tot de drie sterkste schaaksters van de wereld. Het bijzondere is dat Almira kennelijk veelal verschijnt met een enigszins laag hangende decolleté, wat een zekere inkijk mogelijk maakt.


Zo ook Ngan Koshnitsky. Volgens de Melbourne Herald Sun is het volgende gebeurd. In de finale om het kampioenschap van Zuid-Australië 1998 dat gaat om zes ronden, speelt de 50-jarige Bob Crowly, die dat toernooi al tweemaal heeft gewonnen, tegen de 24-jarige Ngan Koshnitsky, kampioene van Australië bij de vrouwen. Zie voor enkele mooie partijen van haar:
Chessbase.com  

Bob verliest met 2 - 4. Na afloop geeft hij als verklaring voor zijn verlies dat de kleding van Koshnitsky eerder geschikt was voor een discotheek dan voor een schaaktoernooi. Het kostte hem heel veel moeite niet naar het laaghangende decolleté van zijn tegenstander te kijken. 'Ik deed mijn handen voor mijn voorhoofd, maar dat werkte niet goed, dus had ik beter een pet met een klep kunnen dragen,' verklaarde hij. 'De schaarse kleding leidde me echt af. Zonder extra problemen is het doorrekenen van varianten al moeilijk genoeg.'

Crowley schaakt voor mentale oefeningen, sociale contacten, discipline en prestige. 'Het is mooi om in staat te zijn aan het schaakspel te denken en niet afgeleid te worden door andere dingen,' aldus Crowly. Hij wil niet zeggen of Koshnitsky's kleding opzet is geweest. Volgens de FIDE-regels is het verboden de tegenstander af te leiden of te hinderen.

De vice-president van de Zuid-Australische Schaakbond, Evelyn Koshnitsky, verklaarde dat haar voormalige schoondochter de titel op eigen kracht heeft gewonnen. 'Het is het probleem van de heer Crowley en niet dat van Koshnitsky als hij zich laat afleiden door haar kleding. 'Zij is nu eenmaal een moderne vrouw,' aldus de vice-president. Evelyn Koshnitsky is overigens een schaakrechtdeskundige, zij is sinds 1982 internationaal arbiter.


top  Uit NRC Handelsblad van 25 oktober 2004

Uit het verslag van Hans Ree over het Essentvierkamp in Hoogeveen over de dertienjarige Magnus Carlsen:

'Het Noorse wonderkind viel deze keer wat tegen. Hij heeft een miraculeus jaar achter de rug waarin hij van een spelertje dat buiten Noorwegen nauwelijks bekend was uitgroeide tot een grootmeester die als een mogelijke wereldkampioen wordt gezien. Het kan niet altijd feest zijn.
De oudere spelers zijn zelden vertederd door een jong talent, integendeel, ze doen hun uiterste best om het nekje te breken zolang het nog kan.'

'De grote mannen hadden in Hoogeveen niet alleen kritiek op het spel van de kleine jongen, maar ook op zijn gedrag. Magnus Carlsen was niet bij de openingsceremonie geweest en hij had tegen Short aan het bord zijn lunch gegeten, wat inderdaad hinderlijk kan zijn. Het werd hem hard ingepeperd; je zou het een soort ontgroening kunnen noemen.'


top  


Schaakrechtsvragen

Vraag 1

Aan het begin van een toernooi ziet u een jongedame met een laag hangende decolleté de zaal binnenstappen. U ziet dat ze een opvallende verschijning is. Stel dat u scheidsrechter bent in de groep waarin de jongedame is ingedeeld. U vraagt zich af of u eigenmachtig moet ingrijpen. Want Gijssen heeft u geleerd dat op een scheidsrechter de plicht rust ervoor te zorgen dat een speler niet wordt afgeleid of gehinderd. Wat doet u?


Vraag 2

Stel dat de scheidsrechter eigenmachtig niet heeft ingegrepen.
Wanneer de tegenstander van de jongedame vijf zetten heeft gedaan, roept hij de tussenkomst in van de scheidsrechter en zegt dat het laag hangende decolleté van zijn tegenstander hem afleidt dan wel hindert in de zin van artikel 12.5 van de FIDE-regels (artikel 12.5 luidt: 'Het is verboden de tegenstander, op welke wijze dan ook, af te leiden of te hinderen. Hieronder vallen ook onredelijke claims of remise-aanbiedingen.').
Wat zou u beslissen, als u scheidsrechter was? En hoe pakt u het aan?


Vraag 3

Tegen de beslissing van de scheidsrechter wordt bezwaar aangetekend bij de commissie van bezwaar. Dat kan de schaker zijn indien de scheids-
rechter zijn claim afwijst. Maar het kan ook de jongedame zijn indien de scheidsrechter oordeelt dat zij afleidt of hindert. Laten we aannemen dat u niet de scheidsrechter bent geweest. Wat zou uw mening zijn in de commissie van bezwaar?


Vraag 4

U ziet de dertienjarige Magnus Carlsen achter het schaakbord zijn lunch eten. U vraagt zich af of u eigenmachtig moet ingrijpen. Want Gijssen heeft u geleerd dat op een scheidsrechter de plicht rust ervoor te zorgen dat een speler niet wordt afgeleid of gehinderd. Wat doet u?


Vraag 5

Wanneer Short ziet dat de scheidsrechter eigenmachtig niet ingrijpt, roept hij de tussenkomst in van de scheidsrechter en zegt dat de lunch nuttigende Magnus Carlsen hem afleidt dan wel hindert in de zin van artikel 12.5 van de FIDE-regels. Wat zou u beslissen, als u scheidsrechter was? En hoe pakt u het aan?


Vraag 6

Tegen de beslissing van de scheidsrechter wordt bezwaar aangetekend bij de commissie van bezwaar. Dat kan Short zijn indien de scheidsrechter zijn claim afwijst. Maar het kan ook Magnus Carlsen zijn indien de scheidsrechter oordeelt dat hij afleidt of hindert. Laten we aannemen dat u niet de scheidsrechter bent geweest. Wat zou uw mening zijn in de commissie van bezwaar?


top  

Geef uw mening

Voor het beantwoorden van deze vragen moet u niet alleen afgaan op uw eigen mening, maar is het ook leuk aan anderen - niet alleen schakers, maar ook aan niet-schakers - te vragen wat zij van deze kwestie vinden. Leg de vraag niet alleen voor aan mannen maar ook aan vrouwen. En niet alleen aan personen van uw eigen leeftijd, maar ook aan ouderen en jongeren. Uitsluitend serieuze antwoorden worden in behandeling genomen.

Laat het ons weten. Iedereen kan meedoen, ook de ouders/verzorgers van jeugdspelers, en bezoekers van de website van Botwinnik.

Uw reacties - indien u dat aangeeft geanonimiseerd - worden zoveel moge-
lijk verwerkt in een artikel dat in december op deze pagina wordt geplaatst.
Neem de uitdaging aan! Stuur uw oplossing vóór 30-11-2004 aan de auteur.
mailPieter de Groot


© 2004  Pieter de Groot

top  

vorig artikel schaakrechtVORIGE | VOLGENDEvolgend artikel schaakrecht

WGM/IM Almira Skripchenko

WILT U REAGEREN?
Pieter de Groot stelt een inhoudelijk reactie op de schaakrechtsvraag zeer op prijs. Neem de uitdaging aan. Let op! Iedereen kan meedoen.

mailPieter de Groot