HOME     SCHAAKRECHT     SCHAAKRECHTSVRAGEN     VRAAG 01-07-2004
OVER TRUCS BIJ SNELSCHAAK
Tijdens een snelschaakpartij hebben beide spelers bijna geen bedenktijd meer. Speler A heeft slechts een koning, speler B tevens een dame en een pion op de zevende rij.

Echter, wat er gebeurde was dat speler A zijn koning bewust plaatst naast de andere koning (dat is een ongeoorloofde zet). In verband met de tijdnood besluit speler B zijn pion te laten promoveren. Daarna claimt A de winst, omdat zijn tegenstander een ongeoorloofde zet heeft gedaan.

De betrokken scheidsrechter, Victor de Bruin, verklaart voor A de partij verloren. Hij vergat namelijk zijn klok in te drukken en zijn vlag was gevallen. Voorts oordeelt hij dat B geen ongeoorloofde zet heeft gedaan. Echter, na discussie met een andere scheidsrechter, blijkt dat zijn oordeel volgens de FIDE-regels een zwakke grondslag heeft. Victor vraagt zich af hoe in een dergelijk geval te handelen. Hij geeft de voorkeur aan de oplossing die de hoofdscheidsrechter hem gaf: A verwijderen van het toernooi wegens onsportief gedrag. De vraag van Victor luidt: is er iets anders dat gedaan kan worden?


Antwoord van Gijssen, 'Long Moves' (juni 2004) op www.chesscafe.com  

Hij citeert artikel C3 van de FIDE-regels: 'Een onreglementaire zet is voltooid zodra de klok van de tegenstander aan de gang is gebracht. De tegenstander mag dan echter de winst claimen voordat hij zelf een zet doet. Als de tegenstander de koning van de speler nooit mat kan zetten, door welke reeks reglementaire zetten dan ook (zelfs bij het slechts mogelijke tegenspel), dan is hij gerechtigd remise te claimen alvorens zijn eigen zet te doen. Wanneer de tegenstander zelf een zet heeft gedaan, dan kan een onreglementaire zet niet meer worden hersteld.'

Gijssen: 'Het is duidelijk dat in het genoemde geval de speler met alleen de koning niet kan winnen. De tegenstander heeft tenminste remise. Waar-
schijnlijk niet meer. Het probleem is dat dit geval niet specifiek in de FIDE-regels is geregeld. Er zijn ongeoorloofde zetten, die leiden tot een geoor-
loofde stelling. Maar er zijn ook stellingen die ongeoorloofd zijn na een ongeoorloofde zet, bijvoorbeeld twee koningen die elkaar aanvallen of twee koningen die beiden schaak staan. En om eerlijk te zijn, ik weet werkelijk niet hoe in zulke situaties te handelen.

Ik dacht erover na tijdens het Vrouwen Wereld Kampioenschap. In beslis-
singspartijen of bij sudden death partijen was het voor scheidsrechters verboden tussenbeide te komen wanneer er ongeoorloofde zetten werden gedaan. Maar wat moet er gedaan worden bij ongeoorloofde stellingen?
Misschien moeten de regels gewijzigd worden, zodat in dat geval de scheidsrechter tussenbeide moet komen. Ik zou deze gevallen willen bespreken op het volgende FIDE-congres,' aldus Gijssen.


Vraag

Is het nodig deze zaken te bespreken op het volgende FIDE-congres?


Geef uw mening

Laat het ons weten. Iedereen kan meedoen, ook de ouders/verzorgers van jeugdspelers, en bezoekers van de website van Botwinnik. Uiteraard is het toegestaan met anderen, bijvoorbeeld gezellig bij de bar, over het schaak- rechtsprobleem te praten en een gezamenlijk antwoord te geven.

Uw reacties - indien u dat aangeeft geanonimiseerd - worden zoveel moge-
lijk verwerkt in een artikel. Neem de uitdaging aan! Stuur uw oplossing vóór 31-07-2004 aan de auteur.
mailPieter de Groot

© 2004  Pieter de Groot

top  

vorig artikel schaakrechtVORIGE | VOLGENDEvolgend artikel schaakrecht
WILT U REAGEREN?
Pieter de Groot stelt een inhoudelijk reactie op de schaakrechtsvraag zeer op prijs. Neem de uitdaging aan. Let op! Iedereen kan meedoen.

mailPieter de Groot

schaakrechtrubriek Geurt Gijssen op ChessCafe.com