HOME     SCHAAKRECHT     SCHAAKRECHTSVRAGEN     VRAAG 01-03-2004
SCHAAKRECHTSVRAAG MAART 2004
De remiseclaim op het 64e Daniël Noteboomtoernooi

Het schitterende toernooi

Het Daniël Noteboomtoernooi in Leiden is een prachtig toernooi. Het toernooi was een idee van Euwe als nagedachtenis aan zijn vroeg gestorven vriend, de sterke schaker Daniël Noteboom jr, geboren op 26 februari 1910 en overleden op 12 januari 1932. Dit jaar bedraagt het aantal deelnemers aan het toernooi ruim 300. De plaats is een middelbare school, tien minuten lopen van het Centraal Station.

De toernooi-directeur Sven Bakker, jeugdkampioen van Botwinnik in sei-
zoen 1988-1989 (en al in 1991-1992 gedeeltelijk kampioen bij de senioren, kampioen in 1994-1995 en in 1995-1996, vele malen simultaan-gever op Botwinnik en sinds 1996 oud-lid van onze vereniging), heeft mij gevraagd scheidsrechter te zijn. En ik vind dat ik zo'n verzoek niet mag weigeren. Samen met de hoofdarbiter Arthur Schuering, competitieleider KNSB, leid ik op 22 februari de hoogste groep van 140 spelers.

Op de scheidsrechterstafel staat de prachtige, zilveren beker waarin de namen van de winnaars sinds 1936 staan gegraveerd. Ik lees de namen van de belangrijkste schakers van de vorige eeuw: Euwe (1936, 1949), Donner (1950, 1951) en Botwinnik (1965). De beker die eens Botwinnik heeft vastgehouden! 'Ook hij deed mee,' fluister ik geroerd en ervaar het als een eer hier aanwezig te zijn.

Nu begrijp ik waarom aan dit toernooi zoveel grote schakers deelnemen, maar liefst vijf grootmeesters en vijf internationaal meesters. Onder de aanwezigen zijn ook de Botwinnikspelers Eugène Verwiel (groep A), Erik H. Middelkoop (groep B) en de Promotiespeler Pauline van Nies (groep A).

Volgend jaar van 4 t/m 6 februari 2005 zijn er hopelijk meer Botwinnik-
spelers die meedoen. Wil een schaker volgens mij hebben geleefd, moet hij eens in zijn leven aan dit gezelligste weekendtoernooi in Nederland hebben deelgenomen.


De remiseclaim

In de laatste ronde gebeurt het volgende. Op het 23e bord zijn beide spelers in de laatste tijdnoodfase. De stelling lijkt me ingewikkeld, beiden hebben evenveel pionnen. Ik meen vijf of zes. Beiden hebben een toren, een loper en ik dacht ook een paard. Ik heb geen flauw idee wie er gaat winnen.

Aan beide zijden wordt voor zover ik heb kunnen waarnemen - vanaf het moment waarop de laatste speler in tijdnood komt en ik de notatie overneem en wel tien paar zetten noteer - serieus geschaakt. Om het spannend te maken: er staan wel 20 omstanders rond de tafel elk met ratingen van hier tot gunter.

Ik probeer de zetten te noteren, de stelling te begrijpen en de klokken in de gaten te houden. Alleen het laatste lukt. Als de ene speler 26 seconden bedenktijd heeft en de andere 1 minuut en 35 seconden biedt de speler met de minste bedenktijd remise aan. De ander begrijpt dit niet, of doet alsof hij het niet begrijpt. Waarop de speler zich tot mij wendt en remise claimt op grond van artikel 10.2 van de FIDE-regels.

Vraag: wat zou u doen als u in mijn plaats had gestaan?


Relevante regelgeving FIDE-regels:

Artikel 6.10

Als een speler het voorgeschreven aantal zetten niet heeft voltooid in de toegewezen bedenktijd, dan is de partij voor hem verloren, tenzij artikel 5.1 of een van de artikelen 5.2a, b of c van toepassing zijn.

Als de stelling echter zodanig is dat de tegenstander de koning van de speler nooit mat kan zetten, door welke reeks reglementaire zetten dan ook (zelfs bij het slechtst mogelijke tegenspel), dan is de partij remise.


Artikel 10: Versneld beëindigen

10.1 Versneld beëindigen betreft de laatste fase van een partij waarin alle resterende zetten moeten worden gedaan in een begrensde bedenktijd.

10.2 Als de aan zet zijnde speler minder dan twee minuten op zijn klok over heeft, dan mag hij remise claimen voor zijn vlag valt. Hij moet de klokken stilzetten en de arbiter waarschuwen.

a) Als de arbiter er mee instemt dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of dat het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen, dan moet hij de partij remise verklaren. Anders moet hij zijn beslissing uitstellen.

b) Als de arbiter zijn beslissing uitstelt, dan kan aan de tegenstander twee minuten extra bedenktijd worden toegewezen en gaat de partij verder in aanwezigheid van een arbiter, indien mogelijk. De arbiter dient de uitslag mee te delen nadat er een vlag is gevallen.

c) Als de arbiter de claim heeft afgewezen krijgt de tegenstander twee minuten extra bedenktijd toegewezen.

d) De beslissing van de arbiter inzake de artikelen 10.2 a, b en c is definitief.


Geef uw mening

Laat het ons weten. Iedereen kan meedoen, ook de ouders/verzorgers van jeugdspelers, en bezoekers van de website van Botwinnik. Uiteraard is het toegestaan met anderen, bijvoorbeeld gezellig bij de bar, over het schaak- rechtsprobleem te praten en een gezamenlijk antwoord te geven.

Uw reacties - indien u dat aangeeft geanonimiseerd - worden zoveel moge-
lijk verwerkt in een artikel dat in april op deze pagina wordt geplaatst.
Neem de uitdaging aan! Stuur uw oplossing vóór 31-03-2004 aan de auteur.
mailPieter de Groot

© 2004  Pieter de Groot

top  

vorig artikel schaakrechtVORIGE | VOLGENDEvolgend artikel schaakrecht
NOTEBOOM 2004
Uitslagen van het 64e Noteboomtoernooi,
20-22 februari 2004.

Lees verder  

WILT U REAGEREN?
Pieter de Groot stelt een inhoudelijk reactie op de schaakrechtsvraag zeer op prijs. Neem de uitdaging aan. Let op! Iedereen kan meedoen.

mailPieter de Groot