HOME     SCHAAKRECHT     PIETER DE GROOT
PRIJSVRAAG BOTWINNIK RAPIDTOERNOOI 26-08-2006
Op zaterdag 26 augustus vindt het 22e Botwinnik Rapidtoernooi plaats. De titel HSB-Rapidkampioen 2006 gaat naar de hoogst eindigende speler van een bij de HSB aangesloten club.
Toernooi-informatie  


De simultaan

Voor dit toernooi is een prijsvraag gemaakt die gaat over het volgende schaakrecht filmpje. Daarin treedt Hape Kerkeling op als simultaangever.
Bekijk de film  

Kerkeling, de beste hedendaagse Duitse komiek, heeft op de televisiezender SAT1 iedere maandagavond om 21.15 uur een satirisch programma onder de titel 'Darüber lacht die Welt'. Deze keer speelt hij tegen vier schakers van Bayern München die meespelen in de Duitse bondsliga. Omdat Kerkeling zo bekend is, is hij vermomd als een schaker uit het Midden-Oosten. En brab-
belt hij onzin arabisch. Kerkeling kan niet schaken, maar wint toch alle partijen. Dat lukt hem dankzij bijstand van IM Elisabeth Pähtz, de huidige wereld jeugdkampioen die een rating heeft van meer dan 2400.

Acht miljoen mensen hebben het fimpje gezien. In de pers werd het positief ontvangen. In een schaakrubriek werd de vraag gesteld of een komiek zijn tegenspelers zo voor aap mag zetten. De vier slachtoffers konden na afloop niet lachen over wat hen was overkomen. Maar, dat kunnen ze over enige tijd wel, zullen we maar denken.

Dit filmpje zou verplichte stof moeten zijn voor alle scheidsrechters en schakers. Waar het om gaat is, wat een schaker of een scheidsrechter in die situatie had moeten doen.


De schaakrechtvragen

Daarom: als u scheidsrechter was geweest op dat simultaantoernooi:

1. tegen welke gedragingen (onder vermelding van het tijdstip op het
    filmpje) treedt u op?
2. en op welk tijdstip treedt u op?
3. wat is de reden om op te treden?
4. welke straf(fen) zou(den) volgens u toegekend moeten worden?


De prijzen

Iedereen (senioren èn jeugdspelers) kan meedoen. Of u scheidsrechter bent of niet is niet van belang.

Mail uw antwoorden voor 25 augustus 2006 naar Pieter de Groot. Voor drie inzenders zijn drie prijzen beschikbaar, te weten voor elk een fles wijn. Wie daarvoor in aanmerking komen, beoordelen Thomas van Beekum (inter-
nationaal arbiter en hoofdscheidsrechter op het Corus toernooi en op het Botwinnik Rapidtoernooi) en Pieter de Groot. De uitslag wordt aan het eind van het toernooi bij de prijsuitreiking bekend gemaakt. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
mailPieter de Groot


© 2006  Pieter de Groot

top  

vorig artikel schaakrechtVORIGE | VOLGENDEvolgend artikel schaakrecht
VERTALING DIALOGEN
Om gemakkelijker te kunnen reageren op de prijsvraag zijn de dialo-
gen in het Nederlands vertaald.
Lees verder  

WILT U REAGEREN?
Pieter de Groot stelt een inhoudelijk reactie op de schaakrechtartikelen zeer op prijs. Natuurlijk kunt u ook vragen stellen over de behandelde onderwerpen.

mailPieter de Groot