HOME     SENIOREN     EXTERN     HSB BEKER 2004-2005

bord 2 John Pouwels - J.A.Flohil 0 - 1
bord 3 Jan Willem Duijzer - A.A.Wiersma 1 - 0
bord 4 Stefan Buchly - T. Timmerman ½ - ½

BOTWINNIK IN FINALE HSB-BEKER
In een ware thriller heeft Botwinnik ook de halve finale van de HSB-beker tegen het Delftse DSC overleefd. Nu mag het team in de finale tegen huizenhoog favoriet Bobby Fischer uit Wassenaar aantreden.

Tegen DSC was er een tweetal wedstrijden nodig om tot een beslissing te komen. Nadat de reguliere wedstrijd 2 - 2 was geworden, eindigde de snelschaakpot met het kleinst mogelijke verschil in ons voordeel.

Jan Willem Duijzer beet op bord 3 het spits af. Hij won een dame tegen toren en loper en hoewel de technische afwikkeling zeker niet gemakkelijk was, is dat aan Jan Willem wel besteed.

John Pouwels (bord 2) stond echter de hele wedstrijd al gedrongen en verloor een tweetal pionnen. Bovendien kostte de reddingspogingen veel tijd. In tijdnood liet John sterk spel zien, maar de tegenstander wist ternauwernood toch nog het hele punt over de brug te brengen. Zo was het weer gelijk.

Eugène Verwiel (1) had inmiddels een klein voordeeltje niet uit weten te bouwen en de tegenstander gaf ook niks weg, dus was remise het logische gevolg.

Bij Stefan Buchly (4) gebeurde weer van alles. Uiteindelijk resteerde een positie met grote materiele voorsprong voor Stefan, maar met een kansrijke aanval voor de tegenstander, zodat Stefan zetherhaling niet uit de weg kon gaan.

2 - 2 dus en of snelschaken met 10-minuten potjes moest de beslissing brengen of loten.

Bij de snelschaakpotjes een zelfde beeld. Jan Willem won snel een stuk en de partij. Bij Eugène werd het evenwicht niet verbroken en omdat beiden geen fouten maakten weer remise.

John won dit keer een kwaliteit, maar dat ging wel ten koste van een tweetal pionnen. Toen hij even later een kwaliteit terug gaf werd het lastig.
Hij probeerde zich nog te redden met twee torens tegen een dame, maar toen hij pardoes een toren weg gaf was het over.

1½ - 1½ en bij Stefan stond weer een chaos op het bord. Vooral de blote koning van Stefan viel op, maar bij nader inzien ook weer de materiele voorsprong. De tijd baarde echter wel zorgen, omdat Stefan maar één minuut en de tegenstander twee minuten over had. Zou Stefan nog een remise weten te redden en kwam het op de loting aan? Plotsklaps was echter alles over toen Stefan als uit het niets mat-in-1 mocht zetten.

2½ - 1½ dus en een ware thriller. Kijken of we het ook nog spannend kunnen maken en Bobby Fischer van de dubbel kunnen afhouden!?