HOME     JEUGD     EXTERN     NK JCC CLUBTEAMS     NK JCC-E  2002-2003
BOTWINNIK E1 ELFDE OP NK JCC-E (17-05-2003)
Vandaag is in Groningen het NK voor E-teams (t/m 10 jaar) gehouden. Botwinnik E1 dat in de regionale voorrondes als tweede eindigde was één van de 40 deelnemende clubteams. Na de mooie 7e plaats van vorig jaar de uitdaging voor Arthur Pijpers, Erwin van Eijk, Raymond Malkoc en Jos Veldhuysen om met een op papier minder sterk team te proberen in de top-10 te eindigen.

Na een lange treinreis konden we meteen aan de bak tegen het sterke team van Cirkel uit Ede. Arthur won keurig van Floris Busscher en dankzij een prachtige winstpartij van Raymond tegen de sterke Maurice van Eijk werd het 2-2 en was het eerste matchpunt binnen.

De tweede ronde tegen het in de breedte behoorlijk sterke Minerva uit Hengelo was spannend. Arthur won van de zeer jonge Masha Bitalzadeh, die verrassend lang stand hield. Erwin speelde gedegen, kwam in winstpositie te staan maar kon in het eindspel eeuwig schaak niet voorkomen. Raymond en Jos redden het uiteindelijk niet, waarmee dus met 1½ tegen 2½ werd verloren.

Op Eigen Wieken E2 hield ons team tot eigen verbazing in de derde ronde op 2-2. Arthur had geen enkele moeite met zijn tegenstander en ook Erwin won zijn partij zonder enig moment in gevaar te zijn geweest. Raymond en Jos echter verloren verrassend snel. Hier had meer ingezeten. Met twee matchpunten uit drie speelrondes waren we inmiddels afgezakt naar een Botwinnik-onwaardige 27e plaats.

Na een korte lunchpauze ging de beuk erin. Tegen achter-
eenvolgens Oisterwijk, Grijpskerk en De Giessen werd met
4-0 gewonnen. Een geweldige prestatie die 12 bordpunten opleverde; altijd belangrijk voor de eindklassering.

Oisterwijk had een sterke eerste bordspeler die met Arthur de langste en één van de mooiste partijen van het toernooi speelde. Uiteindelijk bleek Arthur de sterkste en ging zijn tegenstander ook nog door zijn vlag. Erwin en Raymond wonnen vrij snel en Jos speelde een prima partij; voor hem het keerpunt in dit toernooi.

Dit gaf de jongens vleugels, waarvan Grijpskerk in de vijfde ronde het slachtoffer werd. Arthur won zijn partij in negen zetten en zowel Erwin, Raymond en Jos rekenden binnen tien minuten met hun tegenstanders af.

In de zesde ronde was De Giessen aan de beurt. Alhoewel veel minder makkelijk dan tegen Grijpskerk ook nu vier winstpartijen. Jos overspeelde zijn tegenstander en Raymond en Erwin namen rustig de tijd om een goede stelling op te bouwen en hun partij keurig af te wikkelen. Arthur profi-
teerde in het eindspel van een slordigheidje van Milly Schakel en won uiteindelijk verdiend. Met deze reeks overwinningen stegen we naar de zesde plaats en zou een goed resultaat in de laatste ronde zelfs nog één van de vijf bekers opleveren.

Groningen E1, de kampioen van vorig jaar, moest dan wel met minimaal 2,5 - 1,5 worden verslagen. Arthur zou in ieder geval moeten winnen en dan op een mooie 7 uit 7 uitkomen. Hij deed wat van hem verwacht werd en tot ontzetting van de supporters van het 'thuisspelende' Groningen veegde hij in een stevige hakpartij binnen vijf minuten de toch sterke en ervaren Milan Mostertman van het bord.

Jos speelde rustig, deed zijn uiterste best maar redde het niet. Het eindresultaat lag nu in handen van Erwin en Raymond. Beide partijen gingen redelijk gelijk op, alhoewel de kansen een paar maal keerden, en waren uitermate spannend. Ook de op papier sterke spelers van Groningen gingen tot het uiterste, omdat winst een derde of vierde plaats zou opleveren. In een lange partij kwam Raymond uiteindelijk op achterstand, maar wist op uitstekende wijze een patstelling te forceren. Erwin speelde behoedzaam en hield de zaak verrassend goed in evenwicht. In het moeilijke toreneindspel dat schaakgrootmeesters tot een remise doet besluiten liet Erwin zijn opponent David Slagter toch nog promoveren, hetgeen hem zijn toren en de partij kosste.

Toch een mooi resultaat in een plezierig toernooi, waarin een groot beroep op het doorzettingsvermogen is gedaan.
En bijzonder leerzaam zoals Raymond enthousiast verkon-
digde: 'ik heb weer heel veel geleerd vandaag'.

Hans Pijpers


NK JCC-E 2002-2003
eindstand  
Botwinnik E1  
verslag