HOME     JEUGD     EXTERN     NK JCC CLUBTEAMS     NK JCC-E  2001-2002
BOTWINNIK E1 ZEVENDE OP NK JCC-E (18-05-2002)
Vandaag heeft het Botwinink E1 team bestaande uit Arthur Pijpers, Ruben s'Jacob, Vincent Schraa en Paul Marcelis deelgenomen aan het NK jeugdclubcompetitie t/m 10 jaar. Dat schaken in de regio iets anders is dan schaken op een NK werd al snel duidelijk, zeker voor eerste bord speler Arthur die het daar niet makkelijk mee had. Ook Paul trof duidelijk veel sterkere tegenstanders dan in de vooronde.

Meteen in de eerste ronde moesten we aantreden tegen Almelo, één van de favoriten met op het eerste bord de Nederlands kampioen in de G-klasse Maurice Schippers.
De spannende confrontatie eindigde in 2 - 2. Arthur verloor mede vanwege een defecte klok nipt van Maurice.

De tweede ronde tegen De Bongerd uit Capelle ging een stuk eenvoudiger. Ruben speelde rustig en met zelfvertrouwen, Vincent gedegen en Arthur en Paul kregen de gelegenheid zich te herstellen. Een afgetekende 4 - 0 overwinning.
Op dat moment stonden we op een vierde plaats en gingen vol vertrouwen de derde ronde in.

Hierin troffen we het derde team van Bobby Fischer, waar-
mee we in de HSB-voorronde geen enkele moeite hadden. Het kan verkeren, want tot verbazing van de teamsleiders van Bobby Fischer kwamen we niet verder dan 2 - 2. Ruben en Vincent deden wat van ze verwacht werd en behaalden beide een mooie overwinning. Arthur redde het tot zijn grote verdriet niet tegen de altijd lastige Eric van Enter en Paul kreeg weinig kans tegen Max Kloet. Met dit gelijkpsel zakten we naar de achtste plaats.

Na de lunchpauze weer tegen Bobby Fischer, maar nu het eerste team. Ook hiervan hadden we in de HSB-voorronde gewonnen en wel met 3 - 1. Deze ronde boodt ons de gelegenheid het gelijkspel van de dere ronde te revancheren. De druk was echter te groot en in een hoog tempo gingen Arthur, Vincent en Paul voor de bijl. Alleen Ruben ging onverstoorbaar door en behaalde een mooie overwining.

Het voordeel van een klassering in de middenmoot is echter dat je minder sterke tegenstanders ontmoet en de teleur-
stelling kan worden omgebogen in 'we zullen ze eens even laten zien dat we best wel kunnen schaken' en er nog een goede klassering kan worden uitgesleept. Met drie over-
winningen in de laatste drie rondes zou een vijfde plaats en dus een beker nog haalbaar zijn. En we gingen ervoor!

Minerva uit Oldenzaal werd in de vijfde ronde met 3 - 1 verslagen. Arthur herstelde zich goed, Ruben ging gewoon door met zijn partijen winnen en Vincent pakte de draad weer op en won in een leuke partij. Dat Paul deze ronde verloor was voor de teamprestatie geen probleem.

De opgaande lijn werd vastgehouden in de zesde ronde, waarvan het tweede team van Groningen het slchtoffer werd. Arthur speelde weer als vanouds en zijn tegentander was niet bestand tegen zijn aanvalsgolven. Ruben had weliswaar forse tegenstand, maar wikkelde de stelling uitstekend af. Ook Vincent en Paul deden het prima. Een verdiende 4 - 0.

Een aantal teams had in de laatste ronde nog kans om bij de eerste vijf te komen. Ook Botwinink, maar dan moest met minimaal 2½ - 1½ van Santpoort worden gewonnen. Arthur won zijn partij zonder problemen en ook Paul won keurig en snel. Nu lag de druk op de schouders van Ruben en Vincent, waarvan één van beiden minimaal remise moest spelen. Vincent moet in een lange partij uiteindelijk de handdoek in de ring gooien en Ruben redde het helaas ook niet.

Een mooie zevende plaats in de eindrangschikking en een positie als beste HSB-team. Topscorer werd Ruben met een uitstekende 6 uit 7.

Hans Pijpers



foto: Jan Roorda


foto: Jan Roorda

NK JCC-E 2001-2002
eindstand  
Botwinnik E1  
verslag