08-02-2008 Scheve Toren 2 - Botwinnik 3 5 - 3

bord 2 C.J.G. Ruigt - Dick de Witt 1 - 0
bord 4 M.C.C. Meijering - Yvonne Ferrier 0 - 1
bord 6 C. Kerkhof - Maurice Manoch 0 - 1
bord 7 G. van Dongen - Thomas van Beekum 1 - 0
bord 8 A. Kies - Marc van der Ham ½ -½

BOTWINNIK 3 DEGRADEERT
Botwinnik 3 heeft zijn laatste kans om degradatie te voorkomen niet gegre-
pen. Tegen Scheve Toren 2 uit Pijnacker werd na een spannende wedstrijd een 5 - 3 nederlaag geleden. Alleen een overwinning bood nog kans op lijfsbehoud. Degradatie uit de 1e klasse is nu een feit.

We hadden deze wedstrijd twee jeugdspelers als invaller. Zij hebben het prima gedaan. Marc van der Ham speelde een mooie remise en Maurice Manoch verschalkte zijn tegenstander met een mooie combinatie. Verder won Yvonne Ferrier haar partij zonder zelf een fout te maken en die van haar tegenstandster af te straffen.

Van de oudere garde wist alleen Alfons Termaat aan bord 1 een remise te behalen. Thomas, Bob , Dick en Ed verloren hun partijen. Thomas kon stukverlies niet voorkomen, Bob verloor een pion (wat volgens zijn tegen-
stander helemaal niet nodig was geweest).

Zelf kwam ik spelend met wit door een pion op d3 en later zelfs op d2 moeilijk te staan, maar in tijdnood wist ik nog allerlei gevaren voor mijn tegenstander te creëren. Hij redde zich daar echter steeds prima uit en ik kon opgeven - stand werd toen 4 - 3.

Dick was nog bezig in een spannende partij met nog weinig tijd. Gezien de stand van de wedstrijd moest hij wel doorspelen. Even leek het erop dat hij winstmogelijkheden had, maar in tijdnood deed hij een onreglementaire zet, waardoor zijn tegenstander er twee minuten tijd bijkreeg. Met die 2 minuten extra wist zijn tegenstander zich te redden en won hij de partij.

Zo werd het 5 - 3 voor de Scheve Toren. Zoals in bijna alle wedstrijden hadden we ook nu weer goede kansen op een beter resultaat. Aan de inzet van de spelers heeft het dit seizoen zeker niet gelegen, want er werd bijna altijd tot het einde toe gevochten. Vorig jaar zat alles mee en werden we heel gemakkelijk kampioen, nu zat het telkens net niet mee en degraderen we terecht na het missen van de vele kansen.

Onze plaats in de 1e klasse moet volgend jaar dan maar ingenomen worden door het jeugdteam. Maurice en Marc hebben in deze wedstrijd in ieder geval laten zien dat ze dat niveau aankunnen (nou moeten ze natuurlijk nog wel even promoveren).