HOME     BO ZOETERMEER SCHOOLTEAMS     1992
WILHELMINASCHOOL WINT SCHOOLSCHAAKTOERNOOI
Op de tweede en laatste dag van het Zoetermeers kampioenschap schaken voor het basisonderwijs, dat werd gespeeld in het Pallascollege, heeft de torenhoge favoriet Wilhelminaschool deze titel inderdaad behaald.
Samen met zeven andere schoolteams uit Zoetermeer zal de kampioen op 2 maart a.s. deelnemen aan het kampioenschap van de Haagse schaakbond.

De Wilhelminaschool was op de tweede dag nog ongenaakbaarder dan op de eerste. Alle zes wedstrijden werden met overmacht gewonnen.
Uit een maximaal te behalen score van 24 bordpunten scoorde het eerste Wilhelminateam maar liefst 23 punten. Over twee dagen gemeten scoorden zij 25 matchpunten uit 13 wedstrijden en 46½ bordpunten uit een maximum van 52. Dit is zeer uitzonderlijk en verwacht mag worden dat het team zeer hoge ogen zal gooien in het kampioenschap van de Haagse Schaakbond.

Op de eerste speeldag zag het er naar uit dat ook de tweede plaats zou worden opgeeist door de Wilhelminaschool. Dit streven werd echter verijdeld door de Prinses Margrietschool. Deze school behaalde zes overwinningen op rij, waaronder een belangrijke zege op directe concurrent Wilhelmina 2.
De Margrietschool scoorde totaal 23 matchpunten en 40½ bordpunten. Ook dit is een score die uitzicht biedt op een hoge klassering in het Haagse kampioenschap.

Op de derde en vierde plaats eindigden vervolgens Wilhelmina 2 en 3. Op de plaatsen 5 t/m 8 eindigden De Spelevaert, 't Plankier, Prinses Margiet 2 en 't Schrijverke. Ook deze teams doen dus mee aan het Haagse kampioenschap.

Bij de overige 35 teams waren er velen die op een haar na de top-8 hebben gemist. De spanning was tot op de laatste seconde te snijden en voor elk puntje werd hard geknokt. Op grond van deze strijdlust en vanwege de massale deelname aan dit evenement is de conclusie gewettigd dat dit kampioenschap nog vele jaren zal bestaan.

Parallel aan het kampioenschap is een schaaksimultaan gespeeld. De sterke Zoetermeerse jeugdschaker Eelco Kuypers nam het hierin op tegen in totaal enkele tientallen jeugdspelers. Eelco deed dit geweldig en wist nederlagen te voorkomen. Dit bewees weer eens te meer zijn uitzonderlijke talent.

De prijsuitreiking werd verzorgd door de heer H. Arends, voorzitter van schaakvereniging Botwinnik. Hij bedankte onder meer de twee verenigingen Promotie en Botwinink voor de inzet bij de organisatie van dit evenement.
In het bijzonder de ongeveer 20 vrijwilligers vanuit deze verenigingen die het kampioenschap in goede banen hebben geleid.

De prijzen bestonden uit bekers voor de eerte vier teams en de spelers van het winnende team ontvingen medailles. Bovendien kregen alle deelnemers een aandenken. Tenslotte werd er een loterij gehouden, waarin 15 leuke prijzen werden verloot onder de deelnemers.


SCHOOLTEAMS 1992
Eindstand  
verslag