HOME     BO ZOETERMEER SCHOOLTEAMS     1983
KONINGIN EMMASCHOOL WINNAAR EN KAMPIOEN VAN ZOETERMEER
Onder grote belangstelling reikte mevrouw L.M. de Rooij-Huizer, wethouder van Sportzaken van Zoetermeer, in de aula van het Alfrink College de prijzen uit aan de drie beste scholen van het schaaktoernooi voor lagere scholen uit Zoetermeer, Benthuizen, Pijnacker en Leidschendam.
De Meester Verwersschool uit Zoetermeer behaalde de derde plaats, Zuid-
acker uit Pijnacker werd tweede. Winnaar van het toernooi en tevens de kampioen van Zoetermeer werd de Koningin Emmaschool.

Twee zaterdagen lang zijn 22 schoolteams met in totaal 135 schakers en schaaksters enthousiast in de weer geweest achter het schaakbord. Behalve om de prijzen streden zij ook om een plaats bij de eerste zeven, die een deelnemersbewijs opleverde voor de halve finale van het scholentoernooi van de Haagse Schaakbond. Er werden 13 ronden gespeeld volgens het Zwitserse systeem, waarin niet minder dan 715 partijen werden afgewerkt.

Gemeten naar de einduitslag had de tweede dag eigenlijk niet gespeeld hoeven te worden, want de zeven scholen die na de eerste dag bovenaan stonden bezetten ook in de eindstand de eerste zeven plaatsen. Natuurlijk is de tweede dag wel gespeeld, want het gaat niet alleen om het winnen, maar vooral om het meedoen en het spelen van spannende partijen. En daarvan kon men in overvloed genieten.

Na de eerste dag gingen de Emmaschool en Zuidacker samen aan de leiding. Het gehele toernooi heeft in het teken gestaan van de strijd tussen deze twee scholen, die uiteindelijk vier punten voorsprong hadden op de nummer drie.

De Emmaschool begon de tweede dag met een ongelukkige en onnodige nederlaag tegen de Maerten van de Veldeschool, waardoor Zuidacker weer twee punten kon uitlopen. Maar in de volgende ronde verloor Zuidacker ook van de Van de Veldeschool. Daardoor stonden na negen ronden deze drie scholen aan kop.

In de resterende vier ronden zakte de Van der Veldeschool door twee nederlagen en een gelijkspel af naar een zevende plaats, terwijl Zuidacker en Emma bleven winnen, al kroop de Emmaschool in de wedstrijd tegen de Johannes XXIII-school door het oog van de naald.

De Emmaschool werd winnaar, niet alleen omdat zij de onderlinge wedstrijd tegen Zuidacker met 4 - 1 hadden gewonnen, maar ook omdat zij negen bordpunten meer scoorden. Het team van de Emmaschool bestond uit Gerrit-Jan Arkeraats, Robbert Steer, Arjen Wildemans, Hein Steer, Serge Bron en reserve Peter Robberegt. Op de laatste na zijn alle spelers ook lid van de schaakvereniging Botwinnik, de organisator van dit toernooi.

Alle spelers ontvingen een botton als aandenken aan het toernooi en er waren negen prijzen beschikbaar voor de topscorers. Eén speler presteerde het om al zijn 13 patijen te winnen: Robbert Steer van de Emmaschool, op bord 2.

De organiserende vereniging Botwinnik kan terugzien op een zeer geslaagd toernooi, zonder noemenswaardige problemen. Zelfs het altijd delicate punt van arbitrage van partijen die na het einde van de speeltijd nog niet waren afgelopen, gaf geen moeilijkheden.

Ongetwijfeld zal Botwinink bij de Haagse Schaakbond het verzoek indienen om ook volgend jaar dit toernooi, dat is uitgegroeid tot het grootste schaaktoernooi dat Zoetermeer kent, te mogen organiseren.

Thomas van Beekum


SCHOOLTEAMS 1983
Eindstand  
verslag