HOME     BO ZOETERMEER SCHOOLTEAMS     1982
MARIASCHOOL UIT PIJNACKER WINNAAR SCHAAKTOERNOOI
De Mariaschool uit Pijnacker is winnaar geworden van het schaaktoernooi voor teams van lagere scholen uit Zoetermeer, Pijnacker, Leidschendam en Benthuizen, dat op 9 en 16 januari werd gehouden in het Alfrink College in Zoetermeer.

In de voorlaatste ronde passeerde de Mariaschool de Arnoldus van Osschool uit Benthuizen, die tot dat moment de leiding had gehad, en stond deze in de laatste ronde niet meer af. Derde werd de school Zuidacker, ook al uit Pijnacker. Als beste Zoetermeerse school eindigde de Prins Clausschool op de vierde plaats. Deze mag zich nu kampioen van Zoetermeer noemen.

Niet minder dan 132 jonge spelers en speelsters hebben met hun school aan het toernooi meegedaan. De organisatie berustte bij de nieuwe Zoeter-
meerse schaakvereniging Botwinnik, die de zaak goed voor elkaar had en op een zeer geslaagd toernooi kon terugzien.

Opvallend was dat niet minder dan zes van de eerste acht scholen in het toernooi van vorig jaar ook al tot de beste acht behoorden. En verder is opvallend dat de nummers 1, 2 en 3 van vorig jaar in dezelfde volgorde op de 2e, 3e en 4e plaats eindigden, toen achter De Poort. Deze laatste school had echter zijn tien beste spelers naar het middelbaar onderwijs zien vertrekken en kwam dit jaar niet hoger dan de 17e plaats.

Het toernooi gold als voorronde voor het scholentoernooi van de Haagse Schaakbond. De zeven beste scholen plaatsten zich voor de halve finale van dat toernooi, dat op zaterdag 30 januari in Den Haag zal worden gehouden.
De drie Pijnackerse, twee Zoetermeerse, de Leidschendamse en de Bent-
huizense school zullen dan uitkomen tegen scholen uit Den Haag, Delft, Wassenaar en het Westland. Uit deze halve finale plaatsen de beste acht scholen zich voor de finale, die op zaterdag 13 februari a.s in Zoetermeer zal plaatsvinden en opnieuw door de schaakvereniging Botwinnik zal worden georganiseerd.

Er waren bij het toernooi ook nog mooie prijzen te winnen: bekers voor de nummers 1, 2 en 3 en voor de kampioen van Zoetermeer. De topscorers aan elk van de vijf borden konden een schaakboek uitkiezen. De prijzen werden uitgereikt door de heer H. Pont, de voorzitter van de Haagse Schaakbond.

In zijn toespraak wees hij op de groei van de schaakactiviteiten in de regio, met name voor de jeugd. Hij hield de spelers voor het schaken in de eerste plaats te zien als een vorm van ontspanning. Maar, om een goed schaker te worden is ook een behoorlijke inspanning nodig en een kritische instelling ten opzichte van de eigen prestaties. Wie in het schaken door wil gaan zal aan deze beide punten veel aandacht moeten besteden.

Namens de deelnemende scholen sprak de heer Th. van der Meer, de teamleider van de Johannes XXIII-school, een woord van dank uit aan het adres van de organiserende vereniging Botwinink, die met dit toernooi veel eer heeft ingelegd. Hij hoopte tevens dat het toernooi van volgend jaar opnieuw een forse stijging van het aantal deelnemende scholen te zien zou geven.