HOME     SCHAAKVARIA     GERARD ARP
"MOBIEL" SCHAKEN
Op de website van de KNSB staat te lezen:
"In Plovdiv kreeg wereldkampioen Ponomariov onlangs een reglementaire nul te slikken toen tijdens een partij zijn mobieltje afging. Arme Ponomariov, hij was die dag jarig en iemand wilde hem feliciteren. Inmiddels is deze strenge regel ook tot Nederland doorgedrongen. Tijdens de vierde ronde van de KNSB-competitie viel er een 'gsm-nul' tijdens de match HMC Calder 2 - Sliedrecht".

Het feit dat het hier toevallig gaat om twee teams uit de groep van Botwinnik 1 is niet zo belangrijk. Wel interessant is de beslissing van de KNSB scheids-rechter over het mobieltje. In een reactie van de competitieleider van de RSB wordt een column van Geurt Gijssen geciteerd:
"We [the FIDE Rules Committee] again had extensive discussions about mobile phones. The following was agreed: If a player's mobile rings in the playing venue, then this player shall lose the game. The arbiter shall ensure that all the players are informed in advance of this rule".

Zelf kon ik bovenstaand citaat van Gijssen niet direct terugvinden op de bedoelde website. Wel veel andere interessante en herkenbare vragen van spelers en scheidsrechters. Kijk zelf maar eens naar de column 'An Arbiter's Notebook' van Geurt Gijssen: www.chesscafe.com  

Eén van de vragen kwam van iemand die reglementair verloor omdat zijn mobieltje afging in de trilfunctie. Geurt Gijssen weet niet of hij in dit geval ook de partij verloren zou hebben verklaard, omdat de regels over de aanwezigheid van mobiele telefoons in de speelzaal nog niet helemaal duidelijk zijn. Maar hij zegt wel: "One thing is clear at the moment: a ringing cell phone means that the game is lost for the owner of this cell phone."

De eerdergenoemde competitieleider van de RSB stelt in zijn reactie de volgende vragen:
1. Is deze procedure wel rechtsgeldig zolang die niet officieel is gepubliceerd en bekendgemaakt aan de arbiters?
2. De scheidsrechter moet blijkbaar voor het begin van de wedstrijd waar-
schuwen dat het rinkelen van een mobieltje een nul oplevert. Als hij dat niet doet, kan er dan wel een straf volgen?
In de RSB-competitie wil hij als regel aanhouden: als het mobieltje afgaat krijgt de speler een (laatste) waarschuwing; als het nog een keer afgaat krijgt hij een nul.

Bij Botwinnik hebben we wel discussies gehad over roken, en ook over het speeltempo in partijen tegen jeugdleden, maar nog niet over mobieltjes. Terwijl ik toch regelmatig iets hoor rinkelen (waarbij ik natuurlijk geen namen zal noemen: Piet Hanemaaijer en Karel van der Burgh bijvoorbeeld).
Ook zie ik wel eens tegenstanders hun mobieltje checken op berichten, maar hoe vaak er wordt getrild zou ik niet weten.

In het laatste Schaak Magazine las ik een bericht van de FIDE dat er een absoluut verbod komt voor het gebruik van GSM-toestellen tijdens FIDE-toernooien. En toevallig staat in hetzelfde nummer onder een foto van Alexandra Kosteniuk reclame voor allerlei schaaktoepassingen voor het mobieltje, inclusief ledenwerving voor een 'mobiele schaakclub'.

© 2004  Gerard Arp

top