HOME     JEUGD     EXTERN     NK RAPID     NK RAPID 2004
VERSLAG (16-10-2004)
In het op 16 oktober 2004 in Eindhoven gehouden Nederlandse kampioenschap Rapidschaak verdedigde Arthur Pijpers met succes zijn vorig jaar behaalde titel. Roger Meng behaalde een mooie tweede plaats (gedeeld 1e-3e) in de leeftijdscategorie 1996.

Ruim 500 jeugdschakers van 5 t/m 20 jaar speelden in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven in dertien leeftijdsgroepen om de titels Nederlands kampioen Rapidschaak. Hierbij elf Zoetermeerders, zeven Botwinnik-
spelers en vier van Promotie.

Evenals vorig jaar won Arthur de categorie 1994. Hij was dit jaar de meest constante speler en de enige die geen enkele partij verloor. In de eerste acht ronden behaalde Arthur zes, vaak snelle overwinningen en stuurde met zwart koelbloedig aan op twee remises tegen zijn sterkste opponenten, die inmiddels een steekje hadden laten vallen. In de afsluitende negende ronde had Arthur gezien het verloop van de overige partijen genoeg aan een salonremise.

Roger speelde een ijzersterk toernooi en won maar liefst acht van zijn negen partijen. Alleen in de vijfde ronde moest hij in een spannende partij zijn meerdere erkennen in Stefan Beukema. Uiteindelijk eindigden drie spelers bovenaan met elk acht punten. In dat geval geven de weerstandspunten de doorslag. Hier kwam Roger een half puntje tekort op Stefan Beukema.

Rinze Mulders (1991) en Ruben s'Jacob (1992) speelden een goed toernooi en behaalden elk vijf punten. Rinze speelde weliswaar een slechte vierde ronde, maar kwam met 2.5 uit 3 in de daaropvolgende rondes sterk terug. Ruben zat dicht tegen de top-10 aan, maar verloor helaas de laatste ronde. Hiermee eindigden zij ruimschoots in de bovenste helft van het klassement.

Hugo van Diepen (1991) had het niet makkelijk in zijn sterk bezette groep, maar eindigde dank zij een mooie winstpartij in de laatste ronde toch nog op 3,5 punt.

Thom Beeren begon sterk in de groep 1994, maar verloor vervolgens drie keer op rij. Hij revancheerde zich met 3 uit 4 in de laatste ronden. Met 5 punten eindigde Thom in de bovenste helft van het klassement.

In de categorie 1996 en jonger speelde Olivia Meng. Zij is pas vorige maand bij Botwinnik met schaken begonnen, maar behaalde tegen veelal oudere kinderen toch drie punten.

Hans Pijpers

ARTHUR WINT NK RAPID 2004

Arthur Pijpers (foto: Coen Winters)

ROGER 2E PLAATS IN GROEP 1996

Roger Meng 2e (gedeeld 1e-3e)

OLIVIA MENG DEBUTEERT OP NK

Olivia Meng (foto: Coen Winters)

EINDSTAND GROEPEN
Groep geboren 1991  
Groep geboren 1992  
Groep geboren 1994  
Groep geboren 1996  
verslag

UITSLAGEN INDIVIDUEEL
Roger Meng  
Oliva Meng  
Arthur Pijpers  
Thom Beeren  
Ruben s'Jacob  
Rinze Mulder  
Hugo van Diepen