HOME     JEUGD     EXTERN     NK RAPID     NK RAPID 2002
VERSLAG
Afgelopen zaterdag (05-11-2002) is in Eindhoven het Open NK Rapidschaak individueel gehouden. Maar liefst 545 jeugdschakers uit alle delen van het land speelden mee in dit sterk bezette toernooi. Het waren er nog meer geweest als de organisatoren de inschrijvingsregels niet zo streng hadden toegepast.

Botwinnik was met vier jongens vertegenwoord: Wilco Kort (groep 1991), Pepijn Overbeeke (groep 1991), Erwin van Eijk (groep 1993) en Arthur Pijpers (groep 1994). Volgend jaar rekenen we op nog meer deelnemers. Je moet wel een aardig partijtje kunnen schaken, want vrijwel alle Neder-
landse topspelers en jeugdkampioenen zijn aanwezig.
En dat hebben we gemerkt!

Al om even over half acht 's ochtends zaten Pepijn, Erwin en Arthur goedgemuts maar nog wat slaperig in de trein. Wilco en zijn vader reisden per auto, samen met Hugo van Diepen van Promotie. Later bleek dat Hugo niet mee mocht spelen, omdat hij zich niet volgens de regels tijdig had ingeschreven. Hetzelfde gold voor Ruben s'Jacob, maar die was zo verstandig om maar helemaal niet af te reizen.

Het toernooi was zwaar (een dubbel Grand Prix, tegen de sterkste spelers van Nederland), maar plezierig en leerzaam. Voor de groep 1991 van Wilco en Pepijn hadden zich maar liefst 73 schakers aangemeld. Erwin speelde in een relatief kleine groep van 38 deelnemers, maar wel met een aantal schakers die geen slecht figuur zouden slaan in een hogere groep. Arthur speelde in de groep met de jongste spelers (geboren in 1994 of later; 40 in totaal), waarbij alle sterke tegenstanders van de afgelopen NK`s in Amstelveen en Assen.

Wilco begon goed met twee overwiningen, maar moest in de derde en vierde ronde zijn meerdere erkennen in Robin Westerman en de sterke Mark Haast. Na een remise en een nederlaag in de daaropvolgende rondes kwam Wilco sterk terug in ronde 7 en 8 met winst op de meisjes met de mooie namen Ashita Sewnath en Marina Svetachova. Winst in de laatste ronde zou een klassering bij de eerste 20 betekenen. Helaas maakte Wilco een foutje, maar wist er met kunst- en vliegwerk toch nog een remise uit te slepen. Met 5 uit 9 een gedeeld 22e-33e plaats. Op weerstandspunten de 31e plaats, ruimschoots in de bovenste helft.

Pepijn speelde met veel plezier, had de pech in de eerste ronde meteen te moeten uitkomen tegen de zeer sterke Brent Burg (uiteindelijk gedeeld 1e-3e plaats) en wisselde met een opvallende regelmaat overwinningen en nederlagen af. Intussen wist hij dus wel 5 punten te vergaren, waarmee hij in dezelfde groep 22e-33e plaats als Wilco uitkwam. Op weerstandspunten eindige Pepijn op een verdienstelijke 27e plaats.

Van de Botwinnik spelers had Erwin het verreweg het zwaarste, maar bleeft zijn uiterste best doen om partijen tot een goed einde te brengen. Omdat hij er net een broertje had bijgekregen (van harte gefeliciteerd!) viel het niet mee om geconcentreerd te blijven spelen. Na nederlagen in de eerste drie rondes wist Erwin in ronde 4 en 6 te winnen en behoorlijk op te klimmen in de rangschikking. Met een hele mooie overwinning in de 8e ronde op Harbert Egberts verdiende hij z'n derde punt. Uiteindelijk eindigde Erwin op de 32e plaats.

Arthur had de beste start. Na een eenvoudige winst in de eerste partij tegen de beginner Ricardo Kers begon het echte werk. De 2e t/m 5e partij wist Arthur te winnen en stond daarmee op 5 uit 5. Zijn grote rivaal van de afgelopen NK's Hugo ten Hertog echter ook. De zesde ronde tegen Hugo was de belangrijkste en het keerpunt in dit toernooi. In grote tijdnood slaagde Arthur er niet in te ontsnappen en verloor de partij. De 7e ronde gaf weer en sprankje hoop toen Arthur in een pittige partij won en Hugo zijn dame verspeelde tegen Pepijn Obels. Uiteindelijk wist Hugo nog te remiseren tegen de pas 7-jarige Pepijn. Hugo speelde zelfverzekerd, had het geluk dat hij niet meer tegen Ilias van der Lende hoefde te spelen en wist in de 8e ronde een achterstand tegen Kambiz Skandar om te buigen tot een gewonnen stelling. Arthur daarentegen verloor onder grote druk de 8e ronde van de steeds beter spelende Ilias, waarmee het toernooi in deze groep was beslist.

Het bleef echter uitermate spannend omdat er na deze 8e ronde vijf spelers gedeeld 2e stonden met 6 uit 8. Ook de twee spelers met op dat moment 5,5 punten konden nog in de prijzen vallen. Arthur durfde in de laatste ronde geen risico meer te nemen en had toen op het bord naast hem Ilias zijn tegenstander Pepijn herdersmat zette intussen uitgerekend dat een remise voldoende was voor een beker. Alhoewel hij bij winst nog 2e zou kunnen worden bood Arthur na zo'n 15 zetten zijn tegenstander Quinten Ducarmon remise aan. Quinten accepteerde dit direct, omdat hij hiermee ook in de prijzen zou vallen na zijn tegenvallende NK in Assen waar hij op de 10e plaats bleef steken. Arthur werd gedeeld 3e-5e, wat op weerstandspunten goed was voor een beker voor de vierde plaats.