HOME     JEUGD     EXTERN     NK INDIVIDUEEL     NK-EH  2001-2002
ARTHUR PROLONGEERT NEDERLANDSE SCHAAKTITEL
Bij het Nederlandse schaakkampioenschap voor pupillen, dat afgelopen zaterdag 22 juni 2002 in Assen werd gehouden, verdedigde Arthur met succes zijn vorig jaar behaalde titel. Arthur wist alle zeven partijen overtuigend te winnen en is daarmee de terechte Nederlandse Kampioen 2002. Proficiat Arthur! En de schaakmeesters Jacques Vermeulen en John Pouwels hebben eer van hun werk.

Via de regionale voorrondes hadden in totaal 160 schakers zich voor dit NK pupillen geplaatst en streden in vier leeftijds-
categorieën (E, F, G en H) om de begeerde titels en bekers. Maar liefst drie Zoetermeerse schakers kwalificeerden zich: Erwin van Eijk van Promotie in de F-klasse (1993), onze meisjeskampioen van de Haagse regio Sanne Veldhuijzen
(G - 1994) en Arthur (eveneens G - 1994).

Gelukkig was het een groot deel van de dag bewolkt, zodat de temperatuur in de veel te kleine en nauwelijks geventi-
leerde en daardoor bedompte speelzaal op een acceptabel niveau bleef steken. Verstandig was het besluit van de wedstrijdleiding om een absoluut verbod uit te vaardigen voor vaders en moeders, opa's en oma's, andere belang-
stellenden en zelfs jeugdleiders om tijdens de partijen in de speelzaal aanwezig te zijn. Anders was het echt een choas geworden.

De organisatoren hadden er echter niet op gerekend dat ook jeugdschakers moeten eten en drinken. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is waren er geen lunchpaketten, niets te drinken en kon er geen zakje chips vanaf. Gelukkig was de kantine goed bevoorraad en kon iedereen er tegen betaling terecht voor een hapje en drankje (gemiddelde wachttijd broodje kroket 25 minuten).

De recreatie- en analyseruimtes waren daarentegen prima ingericht en tussen de wedstrijden door werd er door de meiden en jongens op het aangrenzende grasveld volop en met grote inzet gevoetbald, waarbij de vaders als doelman mochten fungeren. Op de kampioensfoto's van de zeer gewaardeerde Jan Roorda zijn dan ook hier en daar wat geschaafde knieen en shirts met groen-zwarte strepen te bewonderen.

Sanne en Arthur waren dus samen ingedeeld in de G-groep. Sanne speelde geconcentreerd, maar had het zwaar in deze sterk bezette groep. Alhoewel ze voor de punten bleef vechten, moest zij tenslotte genoegen nemen met 2 uit 7. Sanne eindige daarmee als zesde meisje en als 37e in de eindrangschikking. Goed je best gedaan Sanne en heel leuk dat je erbij mocht zijn.

Erwin van Eijk, die hoogstwaarschijnlijk komend seizoen ook voor Botwinnik komt spelen, deed het evenals in de Haagse voorrondes opvallend goed. Hij wist door rustig te spelen vier patijen te winnen en behaalde daarmee een eervolle gedeel-
de 13e plaats. In de eindrangschikking gaan de weerstands-
punten dan een rol spelen, waardoor hij 18e werd. De titel ging zoals verwacht naar de regerend kampioen Maurice Schippers uit Almelo, die al zijn partijen won. Knap hoor!

Van Arthur werd als kampioen van vorig jaar veel verwacht. Hij was goed op dreef en is in geen enkele partij op achter-
stand, laat staan in grote problemen gekomen. De eerste partij tegen de voor hem onbekende en sterk spelende Jasper Hupkes was achteraf gezien nog de moeilijkste.
Lange tijd ging het gelijk op en Arthur had na 20 minuten maar één pionnetje voorsprong en een gelijkwaardige stelling. Toen maakte Jasper de fout om een dubbele aanval toe te staan. Arthur profiteerde direct, sloeg een paard en pende Jasper's dame op een matveld. Dit koste hem zijn dame tegen een toren en vrij snel de partij, omdat hij het mat niet meer kon voorkomen. Voor Arthur was de kop eraf en Jaspers verlies heeft hem nog een aantal partijen parten gespeeld, met als gevolg dat hij op 4 uit 7 bleef steken.

Arthur's grootste concurrenten Ilias van der Lende uit Sant-
poort en Hugo ten Hertog uit Utrecht wist hij in respectievelijk de vierde en vijde partij overtuigend te verslaan, waarmee de basis werd gelegd voor zijn eindoverwinning. Na deze vijfde ronde was Arthur een punt los en al zeker van een hoge klassering. De zesde patij won hij met groot gemak van Kambiz Skandar uit Hengelo, die uiteindelijk met 5 uit 7 en een gelijk aantal weerstandspunten op Sonneborn-Bergerscore (!) toch nog verrassend derde zou worden.

De rekenmeesters van de KNSB hadden al stiekem bepaald dat Arthur zelfs bij verlies in de laatste partij nog minimaal tweede zou worden. Toch een beetje eng dat gereken met weerstandspunten. In de laatste partij ging Arthur gelukkig gewoon voor de winst, offerde een paard, zette een val waar zijn tegenstander Jeffrey Huang uit Almelo intrapte, waarmee het binnen drie minuten en slechts negen zetten mat was.
Dit ging zo snel dat de tafel-scheidsrechter dacht dat Arthur remise had aangeboden, die door Jeffrey was geaccepteerd.

Dat er in de Haagse regio goede schakers rondlopen bewees Insik Byun van Velo uit Wateringen. Insik was in de voor-
rondes door een off-day slechts vijfde geworden, maar kreeg op basis van zijn goede prestaties gedurende het hele seizoen een vrijplaats. Hij greep deze buitenkans met beide handen aan en werd met 6 uit 7 op weerstandspunten kampioen in de E-klasse.

Maar ook in Overijssel wordt opvallend sterk geschaakt. In de jongste groep (H - 1995 of later) won de Almeloër Philippe Schippers, de jongere broer van Maurice die kampioen werd in de F-klasse, met 7 uit 7 de eerste prijs. En de pas 5-jarige Masha Bitalzadeh uit Hengelo werd meisjeskampioen en 8e in de eindrangschikking.

Hans Pijpers



Nederlands kampioen Arthur (© Jan Roorda)

NK-EH 2001-2002
eindstand categorie E  
eindstand categorie F  
eindstand categorie G  
eindstand categorie H  
verslag