HOME     JEUGD     EXTERN     HSB PK INDIVIDUEEL     PK-EH  2006-2007
VERSLAG HSB-PUPILLENDAG (16-12-2006)
Op zaterdag 16 december werd in gebouw De Ark in De Lier het pupillenkampioenschap voor de categorieën E (9 jarigen), F (8 jarigen), G (7 jarigen) en H (t/m 6 jarigen) gehouden.
In dit toernooi konden tickets worden verdiend voor de Ne-
derlands Kampioenschappen in de diverse categorieën later dit seizoen.

Hoewel de clubs in de Haagse regio ongetwijfeld veel talent onder hun hoede hebben, was de opkomst enigszins tegen-
vallend: in totaal waren er 24 deelnemers. De strijdlust en spanning waren er gelukkig niet minder om. Wel doordachte plannetjes en blunders wisselden elkaar continu af en regel-
matig bleek dat doorvechten in een schijnbaar hopeloze toestand wel degelijk zin kan hebben.

In categorie E hadden de veertien kinderen in een Zwitsers systeem elk twintig minuten bedenktijd per partij. Zoals ver-
wacht mocht worden, kwamen Stijn Gieben en Olivia Meng al snel bovendrijven. Stijn won hun onderlinge partij en speelde daarna nog een keer remise tegen Tristan Oosterbaan, zodat hij met een prachtige score van 6,5 uit 7 terecht eerste werd. Olivia en Tristan eindigden beiden op 5,5 uit 7 en moesten in een extra onderlinge partij uitmaken wie tweede zou worde en Olivia besliste deze partij in haar voordeel.

De strijd om de vierde plaats ging niet meer om de bekers, maar wel om tickets voor het NK en na zeven wedstrijden waren maar liefst vier kinderen op vier punten geëindigd! Koos Roeleveld en Tim Hogendoorn, Tom de Ruiter en Thomas van Starkenburg. De regels schrijven voor dat er dan een halve competitie moet worden gespeeld, dus de vier jongens gingen er nog eens goed voor zitten, dit keer elk met tien minuten bedenktijd.

De partijen waren bijzonder spannend en er werd ook nu weer goed gespeeld. Tim had misschien wel het meeste strijdlust van iedereen, maar onder druk van de spanning ging het deze partijen niet zo goed en hij verloor ze alle drie. Koos, Thomas en Tom wonnen twee keer, zodat ze nog steeds met z'n drieën over waren voor twee NK tickets! Op basis van weerstandspunten eindigde Thomas op de vierde plaats en Tom werd vijfde. Voor Koos hoeft de teleurstelling niet zo groot te zijn als het lijkt, hij heeft nog een serieuze kans om alsnog een uitnodiging te krijgen voor het NK.

In de categorieën F, G en H waren er bij elkaar tien deelne-
mers, zij konden dus precies een gezamenlijke halve compe-
titie spelen (twaalf minuten bedenktijd), waarbij de NK tickets natuurlijk per categorie beschikbaar bleven.

Onder leiding van de ervaren jeugdleider Marijke Meijering werden er ook in deze groep spannende en soms emotionele partijen gespeeld. Een enkeling wist nog niet hoe een klok werkte, maar dat werd snel uitgelegd en het heeft verder niet tot al te veel verwarring geleid. Ook het begrip "aanraken is zetten" werd soms vergeten, maar met wat hulp hier en daar wist iedereen het weer.

In categorie F deden vier kinderen mee voor twee NK tickets, in categorie G vijf kinderen voor drie NK tickets en in cate-
gorie H was één ticket te verdienen, maar aangezien er ook maar één H spelertje was, was het vooraf al duidelijk dat hij naar het NK zou gaan. Overigens heeft deze H speler, Robby Kevlisvili, het werkelijk uitstekend gedaan met 5 uit 9!

Floris Brulleman en Emiel Haakma deden het uitstekend door alleen van Sophie Gieben te verliezen, gelijk te spelen tegen elkaar en de rest te winnen, zij eindigden tezamen bovenaan. Sophie deed op haar beurt niet onder voor haar broer door keurig als derde te eindigen, samen met Ajay Lachmansingh. Quintin Amatsardji werd met 5.5 uit 9 keurig derde bij de F en Joris Geene werd derde bij de G, hij mag ook naar het NK.

In de andere categorieën was de strijd weliswaar spannend, maar de uiteindelijke winnaars eindigden wel ruim voor de anderen. Sommige kinderen hebben evenveel punten, maar omdat zij in verschillende categorieën meededen, maakte dat voor de stand verder niet uit.

Ruim voor 17.00 uur kon de voorzitter van de HSB, Koert ter Veen, de prijzen aan iedereen uitreiken en gelukkig hoefde niemand met lege handen naar huis te gaan: naast bekers voor de nummers 1, 2 en 3 waren er extra prijsjes voor de anderen en uiteraard mooie vaantjes voor iedereen.

Alle deelnemers, ouders en jeugdleiders: dank voor jullie deelname, komst en hulp. Speciaal voor diegenen die naar het NK gaan: veel succes!

Pascal van Dijk

HSB PK-EH 2006-2007
eindstand categorie E  
eindstand categorie FGH  
verslag





PLAATSEN VOOR NK-EH
De HSB heeft dit seizoen de volgende plaatsen toe-
gewezen gekregen voor het NK-E en het NK-FH (Nationale Pupillendag):

categorie E
- vijf plaatsen algemeen
categorie F
- twee plaatsen algemeen
categorie G
- drie plaatsen algemeen
categorie H
- één plaats algemeen

Voor meisjes waren er nog NK-plaatsen te verdienen op het PK voor meisjes.

HSB PK meisjes