HOME     JEUGD     EXTERN     HSB PK INDIVIDUEEL     PK-EH  2002-2003
ARTHUR PIJPERS OPNIEUW KAMPIOEN (01-02-2003)
Vandaag is in Den Haag de Pupillendag van de Haagse Schaakbond gehouden. Dit zijn de regiokampioenschappen voor schakers in de E- t/m H-categorie (spelers t/m 10, respectievelijk 9, 8 en 7 jaar oud). Botwinnik was met 10 spelers, waar onder een aantal debutanten, goed vertegen-
woordigd.

In dit toernooi strijden de jeugdschakers vol overgave om de vijf bekers die per categorie te verdienen zijn. De eerste twee plaatsten in de E-, F- en G-categorie en de eerste plaats in de H-categorie geven recht op deelname aan de landelijke Pupillendag, het Nederlands Kampioenschap voor deze leeftijden.

In de H-categorie was Stijn Gieben uit Den Haag opper-
machtig en werd met 6 uit 6 de terechte kampioen. De nog maar net met schaken begonnen Jaimy Soeterbroek van Botwinnik speelde uitstekend en werd met 5 uit 6 verdiend tweede. De derde plaats ging naar Philip Schröder, die vier punten behaalde.

Dat meisjes ook goed kunnen schaken bewees Nousha van Dijk die met 6,5 uit 7 de winnaar werd van groep G. Op ruime afstand werd Luuk v.d. Burg tweede. Zijn 5 uit 7 is echter genoeg voor een ticket voor het NK. In deze categorie kwamen dit jaar geen spelers van Botwinnik uit.

Vijf Botwinnik-spelers kwamen uit in de sterk bezette F-categorie. Na veel spannende partijen plaatsten Pieter-Bas Berendsen (5,5 uit 7) en Max Kloet (5 uit 7) - beide van Bobby Fisher uit Wassenaar - zich voor het NK. Ook Abel Schutte en Philip van Kinschot vergaarden 5 punten en werden de nummers 3 en 4.

Maar liefst vijf spelers eindigden met 4 uit 7 op een gedeelde vijfde plaats. Hieronder de drie Botwinnik-spelers Daniël Luthra, Jos Veldhuysen en Axel Verdegaal. Daniël ging met de beker naar huis omdat hij de meeste weestandspunten had. De Botwinnik-spelers Jelle van Dongen (3,5 uit 7) en Sanne Veldhuysen (2,5 uit 7) eindigden op respectievelijk de 10e en 16e plaats.

In de E-categorie bleek Arthur Pijpers van Botwinnik evenals vorig jaar onverslaanbaar en met een uitstekende 7 uit 7 liet hij de concurrentie ver achter zich. Arthur was al zeker van deelname aan het NK vanwege zijn vorig jaar behaalde titel. Dit was voor hem reden om niet in de F- maar in de hoogste E-categorie mee te spelen.

De strijd om de 2e en 3e plaats was uitermate spannend en niet minder dan vijf spelers eindigden met 5 uit 7 op een gedeeld tweede plaats. Op weerstandspunten werden de twee Bobby Fisher spelers Wessel van Ekeren en Michaël Claushuis uiteindelijk de nummers 2 en 3 en mogen naar het NK.

Raymond Malkoc en Erwin van Eijk van Botwinnik speelden verdienstelijk, maar kwamen met 4 uit 7 een punt te kort om in de prijzen te vallen. In de eindrangschiking werd Raymond 9e en Erwin 12e. Joey Bruinsma van Botwinnik had het niet makkelijk is deze sterke groep en moest met 2 uit 7 genoegen nemen met de 27e plaats.

Hans Pijpers


HSB PK-EH 2002-2003
eindstand categorie E  
eindstand categorie F  
eindstand categorie G  
eindstand categorie H  
verslag