HOME     JEUGD     EXTERN     HSB PK INDIVIDUEEL     PK-EH  2001-2002
ARTHUR PIJPERS PUPILLENKAMPIOEN HSB (20-04-2002)
Vandaag is in de gezellige locatie De Kameleon in Den Haag de Pupillendag van de Haagse Schaakbond gehouden. Dit zijn de regiokampioenschappen voor schakers in de E- t/m H-categorie.

In dit toernooi strijden de vaak sterke jeugdschakers vol overgave om de vijf bekers die per categorie te verdienen zijn. De eerste twee plaatsten in de E-, F- en G-categorie en de eerste plaats in de H-categorie geven zelfs recht op deelname aan de landelijke Pupillendag, het Nederlands Kampioenschap voor deze leeftijden.

Met 11 schakers was Botwinnik goed vertegenwoordigd. Vincent, Paul en Tom speelden in de E-categorie, Pim in F en Sanne, Jos, Jelle, Daniël, Axel en Jordy in G. In de H-categorie deed dit jaar niemand van Botwinnik mee; ons jongste lid Maria had al verdienstelijk gepeeld in het meisjestoernooi.

Omdat Sanne schaken zo leuk vindt deed ze dus gewoon mee, alhoewel ze zich door haar uitstekende prestatie in het meisjestoernooi al heeft geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap. Ook Arthur is al geplaatst vanwege zijn vorig jaar behaalde titel. Dit was voor hem reden om niet in de G- maar in de hoogste E-categorie mee te spelen.

In de G-categorie was de spanning te snijden. Jos greep door een verliespartij in de laatste ronde net naast een beker en uiteindelijk eindigden maar liefst vijf spelers gelijk op positie 1 t/m 5. Conform de reglementen worden er binnenkort beslissingswedstrijden gespeeld. Jelle behaalde evenals Jos ook vier punten. Goed zo Jelle. Met een score van 50% debuteerde Daniël op uitstekende wijze. Sanne scoorde drie punten en eindigde als beste meisje. Axel en Jordy speelden met veel inzet en plezier en deden toernooi-ervaring op.

Pim ondervond in de F-categorie meer tegenstand dan in de interne Botwinnik-competitie, maar scoorde met 4 uit 7 goed. Michaël Claushuis van Bobby Fischer was met 7 uit 7 de verdiende winnaar in deze groep.

In de E-categorie bleek Arthur onverslaanbaar en met een uitstekende 7 uit 7 was hij de verassing van het toernooi. Proficiat Arthur! Het gevecht om de plaatsen 2 en 3 die recht geven op deelname aan het Nederlands Kampioenschap bleef tot het eind toe uitermate spannend. Zeker ook omdat de favoriet Insik Byun een off day had en uiteindelijk met 4,5 uit 7 slechts op de vijfde plaats eindigde.

Vincent speelde degelijk, maar wellicht wat overgeconcen-
treerd. Helaas viel in twee partijen zijn vlag net voor die van zijn tegenstander, terwijl hij éénmaal gelijkwaardig en éénmaal beter stond. Door een mooie overwinning op Insik bereikte Vincent toch een gedeelde derde/vierde plaats. Omdat Arthur's eerste plaats niet meetelt, betekent een derde plaats dus kwalificatie voor het NK. In de extra beslissingswedstrijd moest Vincent echter zijn meerdere erkennen in de sterke Albert Pluut van Bobby Fischer. Jammer Vincent, maar toch een beker.

Tom deed het goed met 4 uit 7 (drie overwinningen en een bye vanwege het oneven aantal deelnemers). Paul trof het niet met een aantal sterke tegenstanders en scoorde drie punten.

Alle schakers ontvingen als aandenken een vaantje en er zijn weer flink wat punten voor de laddercompetitie verdiend.
Een leuke schaakdag, met dank aan de families Schraa en Nagelkerke voor het bieden van vervoersdiensten.

Hans Pijpers


HSB PK-EH 2001-2002
eindstand categorie E  
eindstand categorie F  
eindstand categorie G  
eindstand categorie H  
verslag