HOME     SENIOREN     EXTERN     DIVERSE TOERNOOIEN     CHALLENGER 2005-2006
UITSLAGEN CHALLENGER 2005-2006





08-11-2005 SV Leiderdorp - Botwinnik 2 - 6
06-12-2005 SV Leiderdorp - ASC 3 - 5
20-12-2005 SV Leiderdorp - Promotie 3½ - 4½
31-01-2006 SV Leiderdorp - DD 6 - 2


SV LEIDERDORP - BOTWINNIK





bord 1 Arjen van Splunter - Eugène Verwiel 1 - 0
bord 2 Niels van Splunter - John Pouwels 0 - 1
bord 3 Giel van Rijn - Arthur Pijpers 0 - 1
bord 4 Joost Vermeend - Stefan Buchly 0 - 1
bord 5 Lisa Hortensius - Lourens Smaal 1 - 0
bord 6 Tim Kies - Rinze Mulders 0 - 1
bord 7 Wouter Segijn - Erik H. Middelkoop 0 - 1
bord 8 Friso van Bokhorst - Ruben s'Jacob 0 - 1


GEFLATTEERD GROTE OVERWINNING IN CHALLENGER-SERIE
Botwinnik heeft in en tegen Leiderdorp een 6 - 2 overwinning behaald. Enigszins geflatteerd, maar op de overwinning zelf viel niets af te dingen.

Dit was de eerste wedstrijd in de Challenger serie van dit seizoen. Het begon allemaal al goed, doordat zowel Ruben s'Jacob op bord 8, als Rinze Mulders op bord 6 een pion wonnen, netjes afwikkelden en gedecideerd wonnen.

Erik Middelkoop leek op bord 7 ook op een gemakkelijke overwinning af te gaan, maar de aanval sloeg niet door. De zwartspeler counterde goed, waarop Erik op zijn tellen moest passen. Er resteerde een spel met drie pionnen voor een stuk, dat nog helemaal niet duidelijk was, tot de zwart-
speler in de witte tijdnood pardoes een stuk weggaf. Daarna was het natuurlijk gedaan.

De volgende was John Pouwels op bord 2 in een hele interessante partij.
Hij speelde de opening agressief, waar witspeler Niels van Splunter koel en goed op reageerde. Hierdoor werd John helemaal teruggedrongen en verloor zelfs een stuk. John had enige compensatie in een pion en controle over de zwarte velden, met de witte koning nog in het midden. Toen Niels gretig werd en een kwaliteit pakte, was de materiaalverhouding zelfs een toren tegen een pion. De compensatie was echter inmiddels al heel duidelijk. Allerlei varianten verschenen op het bord met 4 pionnen tegen een toren of drie pionnen tegen een loper, die er remise-achtig uitzagen, maar waar Niels in de partij niet op in wenste te gaan. Hij probeerde ten koste van alles zijn pionnen te houden. Dit ging inderdaad ten koste van alles, want in tijdnood werd de witte monarch een matnet ingedreven.

Stefan Buchly had op bord 4 een zware dobber aan Joost Vermeend. Deze opende ook agressief en won een kwaliteit ten koste van stelling. Maar verdedigingskunstenaar Vermeend heeft zoiets wel vaker over de streep gebracht. Door beiden werden voortdurend dreigingen in de stelling gebracht, die beide zijden noopten tot nauwkeurig spel. Toen alle kruit-
dampen waren opgetrokken had Stefan een stuk meer en won. En toen was het al 5 - 0.

Maar dat bleef het niet lang, want aan het topbord speelde Arjen van Splunter voor Leiderdorp een uitstekende partij en bracht Eugène Verwiel langzaam maar zeker op. In een complexe partij gaf een al vroeg in de opening geslagen kleinood de doorslag toen deze promoveerde tot vrijpion. De stelling voor Eugène was toen al hachelijk geworden en hij kwam de problemen ook niet meer te boven. Weer een uitstekende partij voor de kopman van Leiderdorp.

Lourens Smaal op bord 5 was de volgende die de koning kon omleggen.
Lisa Hortensius speelde een loperpaar met veel ruimte tegen een kreupel paardenpaar uitstekend uit. Ze begon een koningsaanval die door Lourens slechts te stuiten was met materiaalverlies. Ook het eindspel met een loper tegen twee vrijpionnen werd door Lisa in wederzijdse tijdnood uitstekend behandeld en zij won gedecideerd.

Arthur Pijpers aan bord 3 had het laatste woord. Tegen Giel van Rijn ging het vanaf het begin uitstekend. Via een toren en twee pionnen naar een kwaliteit en een pion meer, resteerde een gewonnen eindspel. De grote stukken stonden echter nog op het bord en Giel bleef maar goede zetten produceren. Na het ruilen van de grote stukken resteerde een potremise eindspel van toren en pion tegen loper en 2 pionnen. Totdat Giel pardoes in tijdnood zijn loper weggaf. Het vervolg met toren tegen 2 pionnen werd door Arthur uitstekend behandeld en hiermee werd een 6 - 2 eindstand bereikt.

John Pouwels


CHALLENGER-SERIE
De sterkste jeugdspelers van schaakvereniging Leiderdorp hebben een KNSB-rating van 1700-2000. Binnen de eigen club ondervinden zij te weinig tegenstand.

Daarom nodigt dit jeugd-
team schaakclubs uit de regio uit om het tegen hen op te nemen. Zo is de Challenger-serie ontstaan.

De vereniging die de jeugd van Leiderdorp met de hoogste cijfers weet te verslaan krijgt als prijs
€ 200,00. Als Leiderdorp door geen enkele tegen-
stander wordt verslagen, dan krijgt het eigen team deze prijs.