HOME     JEUGD     EXTERN     NK JCC CLUBTEAMS     NK JCC-E  2005-2006
VIERDE PLAATS VOOR BOTWINNIK IN NK JCC-E (13-05-2006)
Het Botwinnik E-team, bestaande uit Roger Meng, Jaimy Soeterbroek, Olivia Meng en Martijn van der Heide, heeft in Tilburg een mooie vierde plaats behaald bij het Nederlands Kampioenschap in een veld van 40 deelnemers. Vierde worden is natuurlijk een beetje ondankbaar, want net buiten de prijzen, maar gezien het wedstrijdverloop en de zeer zware tegenstand heeft het team een topprestatie geleverd.

Voorschoten was de eerste tegenstander en dat was een opwarmertje (4 - 0) voor het grote werk. In de tweede ronde begon het grote werk ècht: tegen D4 uit Oosterhout, een van de favorieten met een gemiddelde teamrating die 250 punten hoger lag dan die van ons.

Het werd een grandioze 3½ - ½ overwinning en het had zelfs 4 - 0 kunnen zijn als Olivia, die een toren voor stond tegen Louise Beukema, geen eeuwig schaak had hoeven toestaan. Roger smaakte het genoegen om zijn eerste overwinning te boeken op Stefan Beukema, na een goede partij waarin beide spelers kansen hadden.

Het leek wel of het team hierdoor vleugels had gekregen, want in de derde ronde werd Leiderdorp, ook een kansheb-
ber, met 4 - 0 ingemaakt. Dat waren zes matchpunten en 11½ van de mogelijke 12 bordpunten bij de lunch.

Van lichtjes favoriet was Botwinnik opgeklommen tot top-
favoriet, met al twee kanshebbers op de titel achter de rug. Maar we wisten dat het 's middags zwaar zou worden, loodzwaar. Want wie in een Zwitsers toernooi goed start, krijgt alleen nog maar sterke tegenstanders.

Het 2 - 2 gelijkspel tegen Zukertort (Amstelveen) in de vierde ronde hield Botwinnik aan de leiding, omdat ook de concur-
rentie punten morste. Tegen Almere kwam in de vijfde ronde een mooie 3 - 1 overwinning op het wedstrijdformulier, en toen wachtte in de zesde ronde De Toren uit Arnhem. Stand op dat moment: 1. Botwinnik 9 mp, 16½ bp; 2. De Toren 9 mp, 16 bp; 3. Zukertort 8 mp.

Na ruim een kwartier spelen zag ik dat Jaimy en Olivia verloren stonden en Roger en Martijn gewonnen. 2 - 2 zou een mooi resultaat zijn waarmee we de kansen in eigen hand hielden. Martijn kon ondekbaar mat in één geven.

Plotseling besefte ik dat Martijn's tegenstander een duivelse list had ingebouwd: eeuwig schaak! Martijn moest dat wel toestaan, anders was hij zelf mat gegaan. Geen 2 - 2 dus, maar 1½ - 2½ en wèg kampioenschap, want dat zou naar De Toren of Zukertort gaan die in de laatste ronde tegen elkaar moesten spelen.

De teleurstelling was groot en in de laatste ronde tegen Op Eigen Wieken uit Leiden was de concentratie duidelijk minder. Een 2½ - 1½ overwinning zou voldoende zijn voor de tweede plaats, maar het werd 2 - 2.

Vooraf had ik ons team een plaats bij de eerste vijf toebe-
dacht. Dan voldoet een vierde plek aan de verwachtingen. Maar als je eerst een halfje verwijderd bent van de titel en vervolgens een halfje van het podium, is een vierde plaats een lichte domper. Maar het blijft een topprestatie!

Roger was topscorer van het toernooi: 7 uit 7 aan bord 1, wat werd beloond met een fraai schaakboek. Jaimy scoorde 4 punten, Olivia 5½ en Martijn 3½. Tezamen 20 uit 28 (71,4%).

Er waren nog drie teams uit de HSB. Allen eindigden in de bovenste helft. Haagse Toren werd 11e, Rijswijk 12e en Bobby Fischer (Wassenaar) 19e.

Thomas van Beekum



links Botwinnik E1 met coach Thomas van Beekum

de speelzaal

rechts Botwinnik E1

NK JCC-E 2005-2006
eindstand  
Botwinnik E1  
verslag