HOME     JEUGD     EXTERN     NK RAPID     NK RAPID 2005
RUBEN S'JACOB NEDERLANDS KAMPIOEN (09-10-2004)
De jeugdschakers van Botwinnik hebben het uitste-
kend gedaan op het op 8 oktober 2005 in Eindhoven gehouden Nederlandse kampioenschap Rapidschaak. Ruben s'Jacob imponeerde in de leeftijdscategorie 1992 en werd verrassend en volledig terecht Neder-
lands kampioen.


Bijna 500 jeugdschakers van 5 t/m 20 jaar speelden in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven in dertien leeftijdsgroepen om de titels Nederlands kampioen Rapidschaak. Hierbij tien spelers van Botwinnik.

Bij de jongste spelers in de groep 1997 speelde Olivia Meng een uitstekend toernooi. Zij verloor alleen van de nummers één en twee en eindigde op een schitterende derde plaats. Volgend seizoen mag Olivia nogmaals in deze leeftijdscate-
gorie uitkomen.

Roger Meng ging na zijn tweede plaats van vorig jaar voor het kampioenschap in de categorie 1996. Na een zwaar-
bevochten overwinning in de eerste ronde won Roger de ene na de andere partij en speelde een uitstekende remise tegen de favoriet Stefan Beukema. Roger stond aan kop en bleef winnen. In de laatste ronde was een remise voldoende om zijn eerste Nederlandse titel binnen te halen. Helaas lukte het Roger niet om stand te houden tegen Jan van Overdam.
Een geweldige tweede plaats en gezien zijn spel de morele winnaar van deze groep.

Dat Botwinnik nog meer talent in huis heeft bewees Jaimy Soeterbroek die ook uitkwam in de groep 1996. Jaimy speelde een prima toernooi en heeft steeds in de subtop gestaan. Alleen tegen een paar toppers die eindigden op de 3 t/m 5 plaats kwam hij net tekort. In de eindrangschikking eindigde Jaimy op een heel mooie zesde plaats (gedeeld 5 t/m 9) van Nederland. Net niet genoeg voor een beker en het podium.

In de groep 1994 stond Arthur Pijpers voor de uitdaging zijn nationale titels van 2004 en 2003 te prolongeren. Na een onnodige verliespartij in de derde ronde waarin Arthur probeerde te forceren kwam hij prima terug met een reeks overwinningen. Een spannende remise tegen Robin van Kampen in ronde zeven en een zenuwslopende winstpartij tegen Hugo ten Hertog in ronde acht brachten het perspectief terug. In de laatste ronde slaagde Arthur er echter niet in het halve puntje achterstand te overbruggen. Een derde plaats (gedeeld 2-3) en weer een podiumplaats.

Ook Thom Beeren speelde in de categorie 1994. Thom speelde met wisselend succes in deze sterk bezette groep, maar steeds in de bovenste helft. Een eindspurt van twee overwinningen waarvan een heel mooie op Renzo Finken-
flugel leverde een enorme sprong in het klassement op. Thom eindige op de 17e plaats (gedeeld 12 t/m 17).

In de groep 1993 debuteerde Maurice Manoch heel verdienstelijk. Twee overwinningen in de eerste drie rondes en prima remises tegen Gert-Jan Rauw en Floris Busscher betekende een mooie tussenklassering. Helaas gingen de laatste twee partijen verloren en behaalde Maurice een 31e plaats en net geen 50% score.

De sensatie van de dag was Ruben s'Jacob die uitkwam in de categorie 1992. De enorme progressie van Ruben vertaal-
de zich in een serie zeer verrassende overwinningen op nationale toppers als Jonathan Tan en Donna Schut, met tussendoor een knappe remisie tegen Mehran Kamali. In de laatste twee rondes was één punt voldoende voor de titel. Ruben hield de spanning erin en verloor de achte partij van Tom Meurs. Een overtuigende overwinning in de laatste ronde tegen Justin Jacobse bracht de meer dan verdiende titel.

In de categorie 1991 drie spelers van Botwinnik. Rinze Mulders startte veelbelovend met drie winstpartijen, waaronder een mooie tegen de topper Daniël Schenkeveld.
In ronde vijf en zes zakte Rinze wat terug en moest zijn meerdere erkennen in Giel van Rijn en Brent Burg. Vervol-
gens weer winst, verlies en winst en een mooie 12e plaats (gedeeld 12 t/m 18) in de eindstand.

Ook Yvonne Ferrier deed het goed in deze groep 1991. Het begin was lastig tegen twee spelers die in de top-5 eindigden. Daarna ging het steeds beter en Yvonne verloor alleen nog in ronde zeven van Rinske IJsselhof. Een eindspurt met twee puike overwinningen leverde een prima 16e plaats op (gedeeld 12 t/m 18e) en derde meisje van Nederland.

Hugo van Diepen speelde een wat ongelukkig toernooi. Hij begon met een prima partij tegen de sterke Brent Burg, die hij in gewonnen positie liet ontsnappen met pat. Ook tegen Leonore Braggaar speelde Hugo goed, maar verloor. Daarna werd het minder en door onzorgvuldig spel gingen een paar partijen verloren. Ook voor Hugo een mooie eindspurt met anderhalf uit twee in de laatste twee rondes. Net geen 50% score en een 36e plaats.

RUBEN WINT NK RAPID 2005

Nederlands kampioen Ruben s'Jacob

DE PRIJSWINNAARS

v.l.n.r. Ruben s'Jacob, Olivia Meng, Arthur Pijpers, Roger Meng

EINDSTAND GROEPEN
Groep geboren 1991  
Groep geboren 1992  
Groep geboren 1993  
Groep geboren 1994  
Groep geboren 1996  
Groep geboren 1997  
verslag

UITSLAGEN INDIVIDUEEL
Olivia Meng  
Roger Meng  
Jaimy Soeterbroek  
Arthur Pijpers  
Thom Beeren  
Maurice Manoch  
Ruben s'Jacob  
Rinze Mulder  
Yvonne Ferrier  
Hugo van Diepen  

EINDSTAND CLUBS

viertal ptn



1. HMC 29.0
2. Bobby Fischer 28.5
3. Zukertort 28.5
4. Botwinnik 28.5
5. Leiderdorp 28.0
6. Groningen 26.0
7. Messemaker 25.5
8. De Toren 25.0
9. Almelo 25.0
10. Op Eigen Wieken 28.5



24. Promotie 20.0