HOME     JEUGD     EXTERN     NK INDIVIDUEEL     NK-EH  2003-2004
ROGER MENG EN ARTHUR PIJPERS 2E OP NK (13-06-2004)
Afgelopen zaterdag 12 juni vond in Maarssen het Nederlands Schaakkampioenschap voor kinderen t/m 10 jaar plaats. Hiervoor hadden zich in de regionale voorrondes maar liefst vijf schakers van Botwinnik gekwalificeerd. Roger Meng en Jaimy Soeterbroek speelden in de G-categorie (geboortejaar 1996) en Sanne Veldhuysen, Thom Beeren en Arthur Pijpers in de E-groep (geboortejaar 1994).

De debuterende Roger Meng was dé grote verassing in de G-groep. Geconcentreerd spelend zette Roger de ene na de andere tegenstandender opzij. Alleen in de zesde ronde ging het mis tegen de sterke Jan van Overdam, die ook nog een 100% score had.

Het toernooi kreeg in de zevende en laatste ronde toch nog een verrassende wending toen Roger overtuigend won van Fabio Bravo en de favoriet Jan van Overdam zijn zenuwen niet langer de baas was en zijn dame weggaf aan Jan Cox en daarmee de partij verloor. Hiermee eindigden er drie spelers met 6 uit 7 aan kop. Op basis van de weerstandspunten werd Jan van Overdam Nederlands kampioen en eindigde Roger Meng op een fantastische tweede plaats. Roger schaakt pas een klein jaar bij Botwinnik en dan nu al dit mooie resultaat.

Ook Jaimy Soeterbroek begon prima met drie overwinningen. De tweede helft van het toernooi tegen de sterkere spelers was een stuk lastiger. Jaimy behaalde één mooie overwin-
ning, maar moest twee maal de eer en het punt aan de tegenstander laten. Door een verdiende remise in de laatste ronde tegen Bernhard Evengroen eindigde Jaimy op een heel mooie en verdiende achtste plaats in de eindrangschikking.

In de E-groep was Arthur Pijpers gezien zijn eerder behaalde drie titels één van de favorieten. Ook voor Sanne Veldhuysen was dit al het vierde NK. Zij stelde zich als doel minimaal twee punten te halen, zoals in de afgelopen toernooien.
Thom Beeren debuteerde.

Arthur begon voortvarend met twee winstpartijen. Ook de derde partij tegen de nummer twee van vorig jaar Maurice van Eijk leverde het volle punt op. In de vierde ronde tegen Robin van Kampen bracht Arthur een foutief schijnoffer. Robin trapte er niet in en won uiteindelijk de partij. Hiermee liep Arthur een half puntje achterstand op, onder meer op mede-favoriet Hugo ten Hertog uit Utrecht.

Dit bleek uiteindelijk beslissend omdat beide spelers in de resterende partijen steeds de volle winst binnenhaalden en daarmee de directe concurrenten achter zich lieten. Voor Arthur met 6 uit 7 een keurige en verdiende tweede plaats. Opvallend was dat door de gehanteerde indelingsmethodiek de nummers één en twee niet tegen elkaar zijn uitgekomen, een smetje op een verder mooi kampioenschap.

Sanne Veldhuysen had het evenals de voorgaande jaren niet gemakkelijk in dit sterk bezette kampioenschap. Zij speelde met grote inzet en plezier en had na vijf rondes twee punten verdiend, net zoveel als de vorige edities in het hele toer-
nooi. Jammergenoeg lukte het net niet om in de laatste twee partijen nog een punt te scoren. Sanne eindigde op de 40e plaats in de eindrangschikking, maar wel als achtste meisje.

Thom Beeren had een prima start met 2 uit 3. Hij verloor alleen van de sterke Robin van Kampen. Keerpunt in het toernooi was Thoms' verlies in de vierde ronde tegen Pieter Bas Berendsen uit Wassenaar, waarvan hij in de regionale voorrondes nog had gewonnen. In de resterende partijen wisselden veelal de kansen maar uiteindelijk trok Thom steeds aan het kortste eind. Een ietwat teleurstellende 39e plaats, maar wel veel geleerd van partijen tegen de sterkste jeugdschakers van Nederland.