HOME     JEUGD     EXTERN     NK INDIVIDUEEL     NK-D  2004-2005
VERSLAG NK-D (05-05-2005 T/M 07-05-2005)
Op de in het Hemelvaartsweekend gehouden Nederlandse schaakkampioenschappen voor jongens en meisjes tot 12 jaar heeft Arthur zich gekwalificeerd voor het WK. Van 18 t/m 29 juli mag Arthur het in het Franse Belfort opnemen tegen zo'n 100 topschakers uit alle delen van de wereld.

Op drie achtereenvolgende dagen zijn in Rijswijk negen vaak zware en zenuwslopende rondes gespeeld. Arthur eindigde met 7 uit 9 op een gedeelde eerste plaats, samen met Hugo ten Hertog uit Utrecht en Zyon Kollen uit Enschede. Arthur verloor geen enkele partij, maar moest wel vier remises toestaan.

Om de uiteindelijk nummers één, twee en drie vast te stellen en omdat er maar één EK- en één WK-plaats te vergeven is moesten de drie winnaars een vierde dag aantreden om een barrage te spelen. Zowel Hugo ten Hertog als Arthur Pijpers wonnen van de minder ervaren Zyon Kollen en omdat de onderlinge partij in remise eindigde waren de uitzendingen door hun veilig gesteld. In de laatste tweekamp moest Arthur zijn meerdere erkennen in Hugo, die er voor kiest om Nederland op het EK te vertegenwoordigen.

Dat er meer schaaktalenten bij Botwinnik spelen bewees Erwin van Eijk. Evenals Arthur had ook Erwin zich via de regionale kampioenschappen voor dit NK geplaatst en hij heeft zijn kwalificatie volledig waargemaakt. Na de tweede dag stond Erwin met 4 uit 6 zelfs op een even verrassende als verdiende tiende plaats.

In de zevende en achtste ronde speelde Erwin lange partijen, die echter wel verloren gingen. Met een mooie overwinning in de laatste ronde eindige Erwin met 5 uit 9 ruimschoots in de bovenste helft op een mooie 20e plaats (gedeeld 17-22).

Hans Pijpers

ARTHUR PIJPERS NAAR WK

v.l.n.r.: Arthur Pijpers, Hugo ten Hertog en Zyon Kollen

NK-D 2004-2005
eindstand  
Arthur Pijpers  
Erwin van Eijk  
verslag