HOME     JEUGD     EXTERN     NK INDIVIDUEEL     NK-D  2002-2003
ZWAAR NK VOOR WILCO, HUGO EN ARTHUR (31-05-2003)
Van 29 t/m 31 mei is in Rijswijk het NK12 gespeeld. In de categorie alge-
meen waren er 50 deelnemende jongens, waarvan zes uit de HSB. Met Wilco Kort die een vrijplaats kreeg en Hugo van Diepen en Arthur Pijpers die zich in de voorrondes hadden gekwalificeerd was Botwinnik bijzonder sterk vertegenwoordigd.

Kwalitatief dan, want gezien de speelsterkte en ervaring van veel deel-
nemers mocht niet worden verwacht dat de Botwinnik-spelers is de top zouden meedraaien. De tropische temperatuur in de speelzaal deed een extra beroep op het uithoudingsvermogen en heel wat spelers zaten er de laatste dag behoorlijk doorheen.

Meteen al de eerste dag werd duidelijk dat dit NK heel wat anders is dan spelen in HSB-verband. Zowel Hugo, Wilco als Arthur moesten genoegen nemen met 1 uit 3, alhoewel er voor met name Arthur wat meer ingezeten had.

De tweede dag herstelde Arthur zich goed en wist al zijn partijen te winnen, waarmee hij op een mooie 4 uit 6 kwam (gedeeld 6-13). Hugo verloor van Arthur en behaalde evenals op de eerste dag één punt. Wilco had deze dag met name moeite met het eindspel en kwam helaas niet verder dan één remise.

Op de derde speeldag was het de bijna onderaan staande Wilco die sterk terugkwam. Een prima 2½ uit 3 en daarmee een forse sprong in het klassement.

Arthur zou het met zijn hoge tussenklassering zwaar krijgen en zijn verlies in de eerste partij tegen de latere kampioen Christov Kleijn was beslissend. De tweede partij van Arthur werd door een fout van zijn tegenstander remise, maar in de laatste ronde was het op en verloor hij kansloos van Mehran Kamali.

Hugo begon de derde dag goed met een overwining op Mendelt Tillema. De twee ronde ging het mis, maar Hugo bleef zijn uiterste best doen. Toch ging ook de derde partij verloren en sloot Hugo deze dag wat teleurgesteld af met 1 uit 3.

Bij de prijsuitreiking bleek er onverwacht toch nog een prijs te zijn voor een Botwinnik-speler. Dit vond de jury ervan: "De spectakelprijs gaat naar de fantastische partij tussen Arthur Pijpers en Mendelt Tillema. Of het allemaal correct was maakt niet uit, maar zo'n flinke dosis vuurwerk maakt het publiek erg blij".

Hans Pijpers


NK-D 2002-2003
eindstand  
Arthur Pijpers  
Hugo van Diepen  
Wilco Kort  
verslag