HOME     BOTWINNIK RAPIDTOERNOOI     RAPID 1998
VERSLAG BOTWINNIK RAPIDTOERNOOI 1998
Het 15e rapidtoernooi van de Zoetermeerse schaakvereniging Botwinnik is gewonnen door de 21-jarige Internationaal Meester Jop Delemarre uit Leiden. Delemarre die vorig seizoen uitkwam voor landskampioen Panfox uit Breda, wist E. Knoppert van D.C.G uit Amsterdam en H. van der Spek van SV Utrecht voor te blijven. De B-groep werd gewonnen door I. Casarino van SHGP uit Den Haag en de jeugdgroep door Margriet Thissen van schaak-
vereniging Vogelwijk uit Den Haag.

Elk jaar op de laatste zaterdag van augustus markeert schaakvereniging Botwinnik het nieuwe schaakseizoen met een groot schaaktoernooi voor jong en oud. Het niet-gesponsorde toernooi werd dit jaar voor de 15e maal georganiseerd en er werd gespeeld in het clublokaal van Botwinnik in het wijkcentrum Meerzicht. Ook dit jaar was het toernooi een succes. Zo'n 100 senioren en 22 junioren streden verwoed om een van de vele prijzen. Het prijzengeld bedroeg 1000 gulden in de A-groep en voor de B- en C-groep in natura ten bedrage van 500 gulden.

De sterkste schakers kwamen uit in de A-groep en streden om de hoofdprijs van 500 gulden. In het deelnemersveld van 47 spelers bevonden zich vele landelijk spelende cracks, zoals de toernooiwinnaar van 1995 G. van Laatum van SC Dordrecht, F. Kroeze van ESGOO uit Enschede, W. Luberti van DOS-Amsterdam en E. Wiersma van SC Groningen.

Delemarre en Knoppert kwamen in de vijfde ronde met elkaar remise overeen, waarna zij samen de ranglijst aanvoerden met 4½ punt. Beiden wonnen hun partij in de zesde ronde en de zevende en laatste ronde moest dus de beslissing brengen. Op papier leek Knoppert (rating 2377) de beste kansen te hebben, hij moest het opnemen tegen W. Jongsma (2159) van het Friese Philidor, terwijl Delemarre (2420) Van Laatum (2378) als tegen-
stander had. Knoppert kwam echter niet door de solide verdediging van Wiersma en moest genoegen nemen met remise terwijl Delemarre een mindere voortzetting van Van Laatum koel wist te benutten en zo met de hoofdprijs van 500 gulden naar huis kon.

Van de Spek speelde een ijzersterk toernooi en werd derde met 5½ punt. Met vijf punten eindigden gedeeld vierde W. Luberti, E. Wiersma, W. Jongs-
ma en P. Ydo. E. Kuipers en W. Broekman waren de beste Zoetermeerders, zij eindigden met 4½ punt op een gedeelde achtste plaats. De Botwinnikers in de A-groep eindigden onderaan in dit sterke gezelschap. F. Michielen werd 40-ste, B. Ameling 43-ste, clubkampioen T. Goudriaan 44-ste en Y. van Deutekom 47-ste.

In de B-groep namen 45 personen deel. I. Caserino werd hier overtuigend winnaar met 7 uit 7. Op de tweede plaats eindigden Annemiek Willemze van de Leidse jeugdschaakvereniging Op Eigen Wieken en B. Zee van het Zoetermeerse Promotie met 5½ punt. Coen Veld en Richard Tan, beiden jeudspelers van Promotie werden gedeeld vierde met 5 punten. Ook in deze groep wisten de Botwinnik spelers niet bovenaan te eindigen. L. Smaal werd 18e met 4 punten, G. Arp 27-ste met 3, T. van Onzen 32-ste met 3, P. Veld 33-ste met 3, G. Rammers 35-ste met 2½, A. van Deutekom 37-ste met 2½ en K. van Deutekom 43-ste met 1 punt. In de B-groep kregen alle spelers met een score van 4 punten en hoger een prijs.

In de jeugdgroep kwamen 22 spelers en speelsters uit die niet ouder mochten zijn dan 12 jaar. Zij speelden 13 ronden. Bekers waren er voor de nummers 1 t/m 3 en verder mocht iedereen met een score van 7 punten en hoger een prijs uitzoeken. Door deze opzet kreeg de helft van de deelnemers een prijs.

Het werd een zeer spannende strijd. Uiteindelijk bedroeg het verschil tussen de winnares Margriet Thissen en nummer zes Mitchell van Zaanen slechts één punt. De meisjes deden het toch al goed in deze groep: Linda Verboom en Sanne van Diepen, beiden van Promotie, eindigden respectievelijk op de vijde en achtste plaats. Van Botwinnik zijde speelden mee: Wilco Kort, Marco van Etten en Alexander Piepers, in gezelschap van zoveel sterke schakers konden zij dit jaar nog niet meespelen om de bovenste plaatsen.

John Pouwels


EINDSTAND GROEP A
Eerste 10 van 47
6.5   J. Delemarre
6.0   E. Knoppert
5.5   H. v.d. Spek
5.0   W. Lubberti
5.0   E. Wiersma
5.0   W. Jongsma
5.0   P. Ydo
4.5   A. v.d. Leij
4.5   E. L'Ami
4.5   G. van Laatum

Volledige uitslag A  

EINDSTAND GROEP B
Eerste 10 van 45
7.0   I. Casarino
5.5   A. Wilemze
5.5   B. Zee
5.0   C. Veld
5.0   B. Spierings
5.0   R. Tan
5.0   P. v.d. Meiden
4.5   Chung Tat
4.5   D. Ong
4.5   J. Michielsen

Volledige uitslag B  

EINDSTAND GROEP C
Eerste 10 van 22
9.5   M. Thissen
9.5   S. van Eijk
9.0   R. Pruijssers
9.0   I. Schoonman
8.5   L. Verboom
8.5   M. van Zaanen
8.0   R. Swarts
8.0   S. van Diepen
7.5   K. Pruijssers
7.0   D. Overduin

Volledige uitslag C