HOME     BOTWINNIK RAPIDTOERNOOI     RAPID 1996
MICHIEL BOSMAN SCHAAKKAMPIOEN VAN ZOETERMEER
Het dertiende Rapidtoernooi van de Zoetermeerse schaakvereniging Bot-
winnik is gewonnen door Edwin van Haastert. Deze speler van het Leidse Schaakgenootschap wist zijn clubgenoot L. Konings een half puntje voor te blijven.

Michiel Bosman, dit jaar ook al uitkomend voor LSG, eindigde op twee punten achter de winnaar en werd de best geklasseerde Zoetermeerder. Bosman verdiende met zijn prestatie de titel 'Schaakkampioen van Zoe-
termeer 1996'.

Elk jaar markeert schaakvereniging Botwinnik het nieuwe schaakseizoen met een groot toernooi voor jong en oud. Het toernooi werd dit jaar voor de der-
tiende maal georganiseerd en werd gespeeld in de bovenzaal van wijkcen-
trum Meerzicht, waar ook het clublokaal van Botwinnik is gevestigd.

Al viel het aantal deelnemers dit jaar wat tegen (75 schakers, tegen ruim 100 in 1995), sportief gezien is het toernooi ook dit jaar een groot succes geworden. Senioren en junioren streden verwoed om de vele prijzen. Het totale prijzengeld bedroeg ruim 1000 gulden.

De sterkste schakers kwamen uit in groep A. In het deelnemersveld bevon-
den zich vele landelijk spelende cracks, waar onder de ex-Nederlandse jeugdkampioen Joost Hoogendoorn uit Velp en het Zoetermeerse talent Eelco Kuipers.

Van Haastert bleek de vorm van de dag te bezitten, stond de tegenstand slechts één remise toe en behaalde zo 6½ uit 7 partijen. L. Konings werd tweede met 6 punten, M. van der Linde derde met 5½ punt. G. van Laatum, de toernooiwinnaar van vorig jaar, kwam nu niet verder dan een gedeelde vierde t/m zesde plaats.

Michiel Bosman, die vorig seizoen nog voor Rotterdam op het allerhoogste schaakniveau uitkwam, behaalde met 4½ punt de zevende plaats en kon daardoor na afloop de beker voor de beste Zoetermeerder in ontvangst nemen.

Van de bekende Zoetermeerse schakers eindigden E. Kuipers en S. Bakker op een geddeelde negende t/m vijftiende plaats met vier punten. E. Verwiel, de Zoetermeerse kampioen van 1995, had een slechte dag, maar wist toch nog een 50% score te behalen.

In de B-groep, waarin 28 deelnemers uitkwamen, eindigden drie schakers met 5½ uit zeven partijen gelijk bovenaan. Zij deelden de geldprijzen, maar tot winnaar werd uitgeroepen Desirée Hamelink uit Spijkenisse, de Neder-
landse meisjeskampioen 1996 in de categorie tot 16 jaar. Tweede werd J. van der Berg van het Zoetermeerse Promotie, die in de laatste ronde van Desirée wist te winnen, en als derde eindigde S. van der Velde.

In deze groep eindigde Botwinink-speler Gerard Arp met sterk spel op de ongedeelde vierde plaats met vijf punten. Zijn clubgenoot Stefan Buchly werd vijde met 4½ punt. De tien jaar oude Richard Tan van Promotie werd gedeeld achtste met vier punten.

In de C-groep kwamen schakertjes uit die niet ouder waren dan 12 jaar. In deze groep ging iedereen met een prijs naar huis. Er waren bekers voor de leeftijdskampioenen en verder voor iedereen een schaakboek.

Algemeen winnaar werd de pas 8-jarige Coen van Duivenbode uit Katwijk, spelend voor het Leidse Op Eigen Wieken. Op de tweede plaats en kampioen van de 11-jarigen werd Yde van Deutekom van Botwinnik. Pieter Doctor en Mitchel van Zaanen, beiden van Botwinink, werden kampioen bij respectie-
velijk de tien- en negenjarigen. Natuurlijk werd Coen van Duivenbode ook eerste bij de achtjarigen. In deze categorie eindigden Auke en Kirsten van Deutekom als tweede en derde.